20 de ani în Afganistan: a meritat?

După 20 de ani în țară, forțele SUA și britanice părăsesc Afganistanul. Luna aceasta, președintele Biden a anunțat că restul de 2.500-3.500 de militari și femei din SUA vor fi plecați până la 11 septembrie. Marea Britanie face același lucru, retrăgându-și cele 750 de soldați rămași.

Data este semnificativă. S-au împlinit exact 20 de ani de la atacurile Al-Qaida din 11 septembrie asupra Americii, planificate și direcționate din Afganistan, care au adus Coaliția condusă de SUA care a îndepărtat talibanii de la putere și a alungat temporar Al-Qaeda.

Costul acestui angajament militar și de securitate de 20 de ani a fost astronomic ridicat – în vieți, mijloace de trai și bani. Peste 2.300 de militari și femei din SUA au fost uciși și peste 20.000 de răniți, alături de peste 450 de britanici și alte sute din alte naționalități.

Dar afganii înșiși au suportat greul victimelor, cu peste 60.000 de membri ai forțelor de securitate uciși și aproape de două ori mai mulți civili.

Costul financiar estimat pentru contribuabilul american este aproape de un trilion de dolari SUA uluitor.

Deci, întrebarea incomodă care trebuie pusă este: a meritat totul?

Răspunsul depinde de ce îl măsoară

Să ne întoarcem pentru o clipă și să analizăm de ce au intrat în primul rând forțele occidentale și ce și-au propus. Timp de cinci ani, din 1996-2001, un grup terorist transnațional desemnat, Al-Qaeda, a reușit să se stabilească în Afganistan, condus de carismaticul său lider Osama Bin Laden. A înființat tabere de instruire a teroristilor, inclusiv experimentarea cu gaze otrăvitoare la câini, și a recrutat și instruit aproximativ 20.000 de voluntari jihadisti din întreaga lume. De asemenea, a condus atacurile gemene asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania în 1998, ucigând 224 de oameni, în majoritate civili africani.
Al-Qaeda a reușit să opereze cu impunitate în Afganistan, deoarece era protejată de guvern la vremea respectivă: talibanii, care preluaseră controlul asupra întregii țări în 1996, după retragerea Armatei Roșii sovietice și anii următori de război civil distructiv.

SUA, prin aliații sădiți, a încercat să-i convingă pe talibani să expulzeze Al-Qaeda, dar aceștia au refuzat. După atentatele din 11 septembrie 2001, comunitatea internațională a cerut talibanilor să predea pe cei responsabili – dar din nou, talibanii au refuzat. Așadar, luna următoare, o forță anti-talibană a afganilor, cunoscută sub numele de Alianța Nordului, a avansat asupra Kabul, sprijinită de forțele SUA și britanice, alungând talibanii din putere și trimitând Al-Qaeda fugind peste granița în Pakistan.
sursa