Act terorist la instalația subterană de la Natanz

O instalație nucleară din Iran a fost lovită de un „act terorist” la o zi după ce a dezvăluit noi centrifuge avansate de uraniu, spune un oficial nuclear de vârf.

El nu a spus cine este de vină, dar a îndemnat comunitatea internațională să se ocupe de terorismul nuclear.

Mass-media israeliană sugerează că incidentul a fost rezultatul unui atac cibernetic israelian.

Anul trecut a izbucnit un incendiu la instalația subterană Natanz, despre care autoritățile au pretins că ar fi fost rezultatul sabotajului cibernetic.

Ultimul incident survine odată cu reluarea eforturilor diplomatice pentru relansarea unui acord nuclear din 2015 – abandonat de SUA sub administrația Trump în 2018 -.

Sâmbătă, președintele Iranului, Hassan Rouhani, a inaugurat noi centrifuge pe site-ul Natanz, care este cheia programului de îmbogățire a uraniului din țară, într-o ceremonie transmisă în direct la televizor.

De ce instalațiile nucleare ale Iranului sunt încă vulnerabile la atac
De ce contează limitele pentru îmbogățirea uraniului?
Criza nucleară a Iranului în 300 de cuvinte
Centrifugele sunt necesare pentru a produce uraniu îmbogățit, care poate fi utilizat pentru fabricarea combustibilului reactorului – dar și a materialului pentru armele nucleare.

A reprezentat o altă încălcare a angajamentelor țării în acordul din 2015, care permite Iranului să producă și să stocheze cantități limitate de uraniu îmbogățit pentru a fi utilizat pentru a produce combustibil pentru centralele nucleare comerciale.

Ce a spus Iranul?
Duminică, un purtător de cuvânt al Organizației pentru Energie Atomică din Iran (AEOI), Behrouz Kamalvandi, a declarat că un „incident” a avut loc dimineața, implicând rețeaua de energie a instalației nucleare.

Domnul Kamalvandi nu a furnizat mai multe detalii, dar a declarat agenției iraniene de știri Fars că nu au existat „victime sau scurgeri”.

Ulterior, televiziunea de stat a citit o declarație a șefului AEOI, Ali Akbar Salehi, în care a descris incidentul drept „sabotaj” și „terorism nuclear”.

„Condamnând această mișcare disprețuitoare, Republica Islamică Iran subliniază necesitatea ca comunitatea internațională și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să se ocupe de acest terorism nuclear”, a spus el.

„Iranul își rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva făptașilor”.

AIEA a declarat că este la curent cu rapoartele unui incident, dar nu va comenta.

În iulie anul trecut, sabotajul a fost acuzat de un incendiu la locul Natanz care a lovit un atelier central de asamblare a centrifugelor.

Cum ar putea fi implicat Israelul?
Radiodifuzorul public israelian Kan a spus că se poate presupune că incidentul a fost o operațiune cibernetică israeliană, citând descoperirea în 2010 a virusului computerului Stuxnet, despre care se crede că a fost dezvoltat de SUA și Israel, care a fost folosit pentru distrugerea centrifugelor de la Natanz.

Ziarul Haaretz a mai spus că incidentul ar putea fi presupus a fi un atac cibernetic israelian.

sursa