Cancelarul german Angela Merkel a anunțat vineri că este dispusă să se vaccineze cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, însă a precizat că ar prefera să își aștepte rândul. Germania, spune șefa guvernului federal, este gata să utilizeze și Sputnik V în cadrul campaniei naționale de imunizare, cu condiția ca vaccinul rusesc să primească undă verde din partea Agenției Europene a Medicamentului, adăugând că într-un astfel de scenariu Berlinul le-ar putea achiziționa pe cont propriu dacă nu o face UE.
Angela Merkel, dispusă să se vaccineze împotriva COVID-19 cu serul AstraZeneca
Guvernul federal german și administrațiile landurilor s-au reunit, vineri, pentru o rundă de discuții, după ce EMA a dat un verdict pozitiv cu privire la vaccinul AstraZeneca, pe fondul suspiciunilor legate de semnalarea unor cazuri de tromboze la persoane care au primit doze din acest ser.
În acest context, Angela Merkel a anunțat că a convenit cu premierii landurilor germane să le permită medicilor de familie să administreze vaccinuri anti-COVID-19, după Paște, și că vor fi distribuite doze suplimentare către focarele din zonele de frontieră, transmite Deutsche Welle.
Cancelarul german s-a arătat gata să se vaccineze cu doze de la AstraZeneca, precizând că ar prefera, totuși, să își aștepte rândul.
Noul motto al Germaniei, spune Angela Merkel, este „vaccinează, vaccinează, vaccinează”. Obiectivul este acela de a vaccina „mai rapid și mai flexibil”, începând din luna aprilie.
În opinia Angelei Merkel, sunt șanse mari ca fiecare locuitor eligibil al Germaniei să fie vaccinat până la finalul verii.
Germania va folosi și vaccinul rusesc Sputnik V dacă primește aprobarea EMA, spune cancelarul
Angela Merkel a precizat că Germania ar putea utiliza vaccinul rusesc Sputnik V dacă acesta este autorizat de EMA. Dacă primește vaccinul primește undă verde și UE nu achiziționează doze, Berlinul o va face pe cont propriu.
„Cu privire la vaccinul rusesc, am fost de ceva vreme de părere că ar trebui să folosim orice vaccin care a fost aprobat de autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor”, a spus ea, citată de NDTV. Deși a menționat că ar prefera o achiziționare în comun la nivelul blocului comunitar, „dacă o astfel de comandă europeană” nu se concretizează, „atunci trebuie să mergem pe calea germană”.