Președintele Joe Biden va trebui să ia în curând o decizie cu privire la impunerea de sancțiuni companiilor străine care lucrează la un gazoduct rusesc, măsură care ar provoca fricțiuni cu Germania și ar ridica tensiunile cu Moscova.
Conform legislației adoptate de Congres luna trecută cu puțin înainte de inaugurarea lui Biden, firmele care efectuează lucrări în sprijinul conductei rusești din Marea Baltică sunt supuse sancțiunilor SUA, inclusiv companiilor care asigură proiectul. Legea impune Departamentului de Stat să raporteze Congresului la sfârșitul acestei luni cu privire la care companiile sunt considerate a încălca sancțiunile.
Administrația a declarat că revizuiește problema, iar Consiliul Național de Securitate al Casei Albe trebuia să organizeze vineri o reuniune la nivel de lucru pentru a discuta proiectul de conducte, au declarat doi oficiali americani pentru NBC News.
Dacă administrația ar alege să întârzie aplicarea sancțiunilor, așa cum a solicitat Germania, oficialii ar trebui să emită o derogare – ceea ce probabil ar declanșa o reacție puternică în Congres.
Conducta Rusia-Germania, cunoscută sub numele de Nord Stream 2, a fost o sursă persistentă de tensiune între Washington și Berlin de ani de zile, cancelarul german Angela Merkel susținând că este o chestiune pur comercială care nu ar trebui să fie supusă geopoliticii sau legată de preocupările legate de drepturile omului.
Nord Stream 2 ar dubla transporturile de gaze naturale rusești către Germania, oferind industriei germane energie ieftină, deoarece țara face o tranziție de la cărbune și energie nucleară la surse regenerabile.
Dar opozanții conductei, inclusiv parlamentarii americani din ambele părți, precum și guvernele din Europa Centrală și de Est, spun că conducta ar face Europa dependentă de energia rusă într-un moment în care președintele rus Vladimir Putin zdrobește disidența acasă și adoptă o poziție agresivă in strainatate.
Reuniunea de la Casa Albă are loc după ce rapoartele arată că companiile au revenit la punerea conductelor, încălcând aparent sancțiunile SUA. Nord Stream 2 a declarat la începutul acestei luni că a reluat lucrările la proiect, o navă numită Fortuna efectuând lucrări în apele daneze pe ultima porțiune a conductei.
„Suntem conștienți de rapoartele despre Fortuna care încep să lucreze în apele daneze”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru NBC News. „Vom monitoriza activitatea pentru a finaliza sau certifica conducta și, dacă o astfel de activitate are loc, vom stabili cu privire la aplicabilitatea sancțiunilor.
sursa