Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a acordat permisiunea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi anumite ținte din Rusia. Această decizie se aplică însă doar în apropierea regiunii Harkov, unde armata rusă a început recent noi operațiuni.
Potrivit BBC, care citează surse din presa americană, Biden a instruit echipa sa să se asigure că Ucraina poate folosi armele americane pentru contra-atacuri în Harkov, vizând forțele ruse care atacă sau se pregătesc să atace în această zonă.
Deși politica guvernului SUA de a nu permite lovituri cu rază lungă pe teritoriul rus cu arme americane rămâne în vigoare, această excepție marchează o schimbare semnificativă.
Propaganda rusă va încerca, cel mai probabil, să prezinte această decizie ca o escaladare, dar oficialii americani consideră că este necesară pentru a ajuta Ucraina să își apere mai bine cel de-al doilea oraș ca mărime, situat în nord-estul țării, în apropiere de granița cu Rusia.
Ajustări ale Politicilor SUA
Până acum, Statele Unite au transmis că nu încurajează și nu permit utilizarea armelor americane pentru atacuri directe împotriva Rusiei. Totuși, secretarul de stat Antony Blinken, aflat miercuri la Chișinău, a declarat că SUA își vor „ajusta și adapta” politicile pe măsură ce natura câmpului de luptă se schimbă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a subliniat că sprijinul SUA pentru Ucraina a evoluat în funcție de condițiile de pe teren și că acest lucru nu se va schimba.
Reconsiderarea Restricțiilor de Utilizare a Armelor
Jens Stoltenberg, șeful NATO, a declarat joi că „a venit timpul” ca membrii alianței să reconsidere unele dintre restricțiile legate de utilizarea armelor furnizate Ucrainei. În paralel, Financial Times a raportat că SUA și Ucraina sunt aproape de semnarea unui pact bilateral de securitate, care ar putea calma tensiunile din relațiile bilaterale.
Situația Din Harkov
Rusia își consolidează forțele în apropierea părții nordice a regiunii ucrainene Harkov, unde a lansat o ofensivă luna aceasta. Cu toate acestea, comandantul armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Rusia nu dispune de numărul necesar de trupe pentru o ofensivă majoră în zonă. Ucraina a stabilizat situația în Harkov, unde forțele rusești au lansat un asalt transfrontalier pe 10 mai, deschizând un nou front în războiul ce durează de 27 de luni.
Generalul Sîrski a menționat că Rusia continuă să trimită regimente și brigăzi suplimentare pentru a-și întări trupele pe cele două linii principale de atac din nordul regiunii Harkov, dar aceste forțe sunt insuficiente pentru o ofensivă pe scară largă. Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale, Ruslan Muzîciuk, a declarat că forțele ruse nu au avansat în regiunea Harkov în ultima zi, iar crearea unei rezerve de muniții de către Ucraina a redus capacitățile ofensive ale Rusiei.
Ajutorul Militar American
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că armele americane livrate recent ajută la stabilizarea liniilor de front ucrainene. Rusia și-a concentrat până acum cea mai mare parte a presiunii ofensive în estul Ucrainei, unde trupele sale au făcut progrese lente, dar constante, de la capturarea orașului Avdiivka din regiunea Donețk, în februarie.
Acest context subliniază necesitatea adaptării politicilor de sprijin militar pentru a răspunde provocărilor dinamice de pe câmpul de luptă și pentru a asigura o apărare eficientă a teritoriului ucrainean împotriva agresiunii ruse.
sursa digi24.ro