Blocarea coronavirusului din Liban stârnește foamea, frica în rândul familiilor disperate

Shadia a rămas fără orez pentru familia ei de nouă ani.

Sirian mama a sperat la 5 kg ea a cumparat saptamana trecuta , ar fi suficient pentru a le alimenta pe durata a Lockdown naționale draconic că Libanul a impus 14 ianuarie, ca răspuns la izvorate numere de caz coronavirusiri.

Cu mai mult de o săptămână mai târziu, însă, rămâne puțină mâncare în bungaloul cu o singură cameră al familiei. Este pus la dispoziție o oprire de 24 de ore, cu rezidenții permiși afară doar pentru ceea ce sunt oficial considerați „urgențe”. Supermarketurile din toată țara sunt închise.

Blocarea, care inițial fusese programată să dureze 11 zile, a fost prelungită acum până pe 8 februarie, lăsându-i pe Shadia, în vârstă de 33 de ani, și soțul ei frenetic cu privire la modul în care va supraviețui familia lor. În plus față de lipsa hranei, acoperișul din teracotă al casei lor s-a prăbușit, lăsând familia să se strângă pe podea sub pături pentru a rămâne cald.

„Ca mamă, nu știu ce să-ți spun. Nu-mi permit nimic pentru copiii mei, nici măcar mâncarea zilnică”, a spus ea într-un apel WhatsApp de la Dahiyeh, o suburbie la sud de Beirut.
Temerile Shadiei se fac ecou în tot Libanul, unde mai mult de jumătate din cei 6 milioane de locuitori ai săi trăiesc sub pragul sărăciei. Zeci de ani de corupție politică , inegalități accentuate și o criză economică persistentă au însemnat că îngrijorările legate de coronavirus au luat locul în fața altor provocări – în special după o explozie masivă de depozite portuare din Beirut, în august, au ucis 200 de oameni și au distrus o treime din capitală. Acum, însă, milioane de oameni săraci se luptă în blocare.

Miercuri și joi, furia a coborât în ​​violență în nordul orașului Tripoli, în timp ce mii de protestatari s-au confruntat cu armata din cauza regulilor de blocare pentru a treia noapte de revolte. Civilii au aruncat grenade împotriva oficialilor de securitate, iar tunurile cu apă și gazele lacrimogene au fost folosite de ofițeri pentru a înăbuși mulțimea. Cel puțin un protestatar a fost împușcat cu muniție vie și peste 70 au fost răniți, potrivit The Associated Press.

„De fapt, am auzit oameni spunând:„ Aș prefera să mor de Covid decât să mor de foame ”, a declarat activista libaneză Dayna Ash, fondatoarea organizației non-profit Haven for Artists .

Shadia nu are statutul de rezidențiat în Liban, o țară cu peste 1,5 milioane de refugiați sirieni și a cerut ca numele ei de familie să nu fie publicat din teama de a fi adus în atenția autorităților și, eventual, a fi deportat.
sursa