Cancelarul german Angela Merkel a anulat planurile de închidere strictă de Paști, la doar o zi după anunțarea măsurilor.

Cancelarul german Angela Merkel a anulat planurile de închidere strictă de Paști, la doar o zi după anunțarea măsurilor.

Numind planul o „greșeală”, doamna Merkel a spus că și-a asumat „responsabilitatea finală” pentru virajul în sus.

Blocarea propusă a fost convenită cu liderii regionali în discuții, peste noapte, luni, restricțiile urmând a fi înăsprite între 1-5 aprilie.

Dar planul a fost inversat în urma unei întâlniri de criză de miercuri.

Fusese criticat pe scară largă de liderii de afaceri și oamenii de știință.

Închiderea ar fi fost cea mai strictă din Germania, cu majoritatea magazinelor închise și adunările limitate.

Timp de cinci zile de Paști de la 1 aprilie, germanilor li s-ar fi cerut să rămână acasă și să reducă contactul social.

Serviciile religioase în persoană ar fi fost anulate, adunările de familie numeroase interzise și aproape toate magazinele ar fi fost închise.

Șeful partidului Uniunii Creștine Democrate (CDU) a doamnei Merkel, Armin Laschet, a declarat miercuri într-o reuniune a parlamentului regional că blocarea „nu este aplicabilă în această formă”.

„Această greșeală este numai a mea”, a declarat doamna Merkel reporterilor din Berlin. „Întregul proces a provocat o incertitudine suplimentară, pentru care cer tuturor cetățenilor să mă ierte”.

„Au existat motive întemeiate pentru aceasta, dar nu a putut fi pus în aplicare suficient de bine în acest scurt timp”, a adăugat ea.
Care este situația din Germania?
„În esență, avem un nou virus”, a declarat cancelarul Merkel atunci când a anunțat blocarea de Paști, acum anulată.

Varianta extrem de contagioasă a coronavirusului din Marea Britanie (Kent) devenise dominantă, a explicat ea, plonjând țara într-o „nouă pandemie”.

„Este mult mai mortală, mult mai infecțioasă și infecțioasă pentru mult mai mult timp”, a afirmat ea, adăugând că Germania se află într-o cursă contra timpului pentru a vaccina împotriva Covid-19.

Rata infecției a crescut peste 100 la 100.000 de locuitori în Germania. Acest număr este esențial în determinarea deciziilor de urgență, cum ar fi strângerea blocărilor. Conform normelor actuale, zonele care depășesc această rată de infecție pe o perioadă de șapte zile nu vor face obiectul unor redeschideri ulterioare.
sursa