Zvonurile cu privire la schimbarea limbii oficiale a Uniunii Europene s-au întețit în ultimele săptămâni, în mediul online. Comisia Europeană însă, a dezmințit speculațiile.
Limba engleză rămâne și de la 1 ianuarie 2021 limba oficială a Uniunii Europene.
„Nu este deloc adevărat. Engleza va rămâne o limbă oficială”, a declarat un purtător de cuvânt din cadrul instituției, potrivit presei internaționale.
Scoția se opune BREXIT-ului
Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, și-a manifestat la începutul anului 2021 speranța că va obţine independenţa şi că va putea „să se alăture” Uniunii Europene (UE), subliniind că Brexit-ul s-a făcut contrar voinţei scoţienilor, care s-au opus în majoritate acestui pas la referendumul din 2016, relatează AFP.
Mai mult, primul ministru şi-a exprimat determinarea de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, după cel pierdut de tabăra sa în 2014, atunci când 55% dintre scoţieni au votat împotrivă.
Cu toate acestea, decizia de a organiza un astfel de referendum îi revine prim-ministrului britanic Boris Johnson, care refuză cu fermitate. Totuşi, o victorie detaşată a SNP la alegerile locale de anul viitor ar întări presiunea asupra capitalei Marii Britanii pentru acceptarea unei noi consultări populare.
sursa