Câțiva patroni de restaurante din Roma au sfidat restricțiile anti-coronavirus și au menținut ușile deschise pentru clienți la cină. Unul dintre proprietari susține că a fost vorba despre „un protest politicos” și o nouă „nesupunere civilă”, în condițiile în care și-au invitat clienții la cină vineri seară în ciuda măsurilor implementate în lupta cu răspândirea COVID-19, relatează B1.ro.
Câteva restaurante din Roma au sfidat restricțiile. Ce spun doi proprietari italieni despre „protestul politicos”
În regiunea Romei, de sâmbătă, chiar și tipul de servire „la pachet” ar trebui să fie interzis, dat fiindcă Italia continuă să se confrunte cu creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19, lucru care se întâmplă și în alte zone din Europa și, de altfel, în cea mai mare parte a lumii.
Armando Minotti, patronul restaurantului Loste Ria din sudul capitalei italiene, a declarat că „nu putem merge pe acest drum” și susține că pierderile recente fac imposibilă asigurarea celor necesare pentru copiii săi și că sprijinul financiar oferit de guvern nu este suficient.
„Să numim asta un protest politicos. Dacă gardienii intră aici, și sigur o vor face, îi vom lăsa înăuntru, vom accepta amenda, dar vom ține deschis și nu vom mai închide. Pentru că este imposibil de continuat așa”, a adăugat el.
În oraș, pizzele erau scoase din cuptoarele de la Fuoco & Farina, unde proprietarul Max Vietri a recunoscut că vede acțiunea drept o „nesupunere civilă”.
„Fie se închid toate afacerile, cum am făcut în martie anul trecut, și atunci e ok pentru mine, dar nu poți să mă faci pe mine să închid și să lași deschise celelalte afaceri. Trebuie să fie reguli clare. Acest guvern schimbă regulile în fiecare săptămână, ceea ce e absurd”, spune Max Vietri.
Italia se numără printre țările europene cel mai grav afectate de pandemie de COVID-19, cu peste 2,3 milioane de cazuri confirmate și circa 80.800 de decese. În urmă cu câteva zile, pe fondul noilor focare, autoritățile au anunțat înăsprirea restricțiilor.
În plus, pe teritoriul Italiei a fost detectată și noua tulpină de coronavirus, ce fusese depistată pentru prima oară în Marea Britanie. Este vorba despre un caz confirmat pe 20 decembrie 2020, în persoana unui italian care revenise în țară din Regat, alături de partenera sa. Primele studii au arătat că noua variantă de coronavirus este mai transmisibilă decât cea inițială.
La nivel global, numărul cazurilor confirmate de infecție cu SARS-CoV-2 a trecut de 94,6 milioane. Bilanțul deceselor a depășit pragul psihologic de 2 milioane. Mai bine de 67,5 milioane de persoane s-au vindecat, potrivit datelor centralizate sâmbătă seară de Worldometer.