China și- a activat cu succes așa-numitul „soare artificial”, un reactor de fuziune nucleară care ar putea alimenta ambițiile sale energetice pentru anii următori – dacă îl pot face mai durabil.
Autoritatea Chineză pentru Energie Atomică a declanșat vineri reactorul său HL-2M Tokamak pentru prima dată, relatează media controlată de stat. Testul scurt este apreciat ca o realizare științifică importantă pe fondul unui efort global de dezvoltare a unor forme mai sigure și mai curate de energie nucleară.
„Dezvoltarea energiei de fuziune nucleară nu este doar o modalitate de a rezolva nevoile strategice energetice ale Chinei, ci are și o mare semnificație pentru dezvoltarea durabilă viitoare a energiei și a economiei naționale a Chinei”, a spus Daily Daily, de stat.
Reactorul generează energie prin aplicarea unor câmpuri magnetice puternice pe o buclă conținută de plasmă fierbinte, care poate atinge temperaturi de peste 150 milioane C. Aceasta este de până la 10 ori mai fierbinte decât miezul soarelui, dar magneții și tehnologia de răcire îl mențin.
Dispozitivul pare a fi ceva ce un supervilan ar putea folosi pentru dominația lumii, dar China a lucrat alături de proiectul International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), o coaliție de zeci de națiuni cu energie nucleară. Scopul lor este de a dezvolta o formă fiabilă de fuziune nucleară bazată pe același concept.
sursa