În vremea comunistă, KGB a devenit un cuvânt cheie în Occident pentru spionii sovietici, indiferent dacă se infiltrează pe coridoarele puterii în străinătate sau suprimă disidenții acasă, dar puțini oameni au auzit vreodată de GRU (un acronim pronunțat ca cuvântul englezesc „a crescut”) .
Cu toate acestea, serviciul de informații militare – GRU reprezintă Direcția principală de informații – a depășit KGB-ul atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991 și pare să înflorească astăzi.
Marea Britanie îl învinovățește cu atacul agentului nervos Salisbury din 2018 – când un fost ofițer GRU care locuia în Marea Britanie a fost otrăvit împreună cu fiica sa – iar SUA îl învinovățesc pentru atacuri cibernetice majore. Se crede că și agenții săi au fost activi în conflictele din Ucraina și Siria.
Luna aceasta, cei doi presupuși agenți GRU acuzați de atacul de la Salisbury au fost conectați de autoritățile din Republica Cehă la o explozie mortală de depozite de arme pe teritoriul său în 2014 .
Ce știm cu siguranță despre GRU?
Rusia are un serviciu oficial de informații militare de mai bine de 200 de ani, de când a fost înființat Biroul special în timpul războaielor napoleoniene.
Pentru ce se știe GRU astăzi?
Sergun, în funcția din 2011, fusese plasat pe listele de sancțiuni ale UE și SUA care vizau oficiali ruși superiori după anexarea Crimeii de Ucraina de către Rusia în 2014. UE l-a considerat, de asemenea, „responsabil pentru activitatea ofițerilor GRU” care sprijină rebelii din estul Ucrainei conflict sângeros.
Analiștii de securitate îl recunosc pe Sergun pentru construirea GRU după ce a suferit tăieri drastice, iar agenția sa dovedit mai eficientă pe teren în Ucraina decât FSB . Unul dintre principalii comandanți din partea rebelilor – Igor Girkin, alias Strelkov – a fost acuzat de UE ca un agent GRU, care l-a inclus pe lista sancțiunilor.
Sergun nu a trăit pentru a vedea impactul unui tip foarte diferit de operațiune secretă atribuită GRU: pirateria campaniei prezidențiale din 2016 a lui Hillary Clinton și a Partidului Democrat SUA, care a văzut eliberarea a zeci de mii de comunicări private într-un efort aparent să discrediteze un candidat văzut ostil Rusiei.
Departamentul de justiție a acuzat în cele din urmă 12 ruși de atacul cibernetic . Toți au fost acuzați că sunt ofițeri GRU. Kremlinul a răspuns spunând că nu există dovezi care să lege cei 12 de informații militare sau piraterie.
Dacă GRU a organizat într-adevăr operațiuni în Ucraina și împotriva democraților americani, atunci cu siguranță și-au atins obiectivele care probabil erau: rebelii își păstrează controlul asupra teritoriului lor din estul Ucrainei până în prezent, iar Hillary Clinton a pierdut faimos alegerile din 2016 în fața lui Donald Trump. .
Dar alte operațiuni atribuite agenției par să fi fost flopuri spectaculoase, deși cu consecințe mortale ca în Salisbury, unde a murit o femeie.