Rusia va lua măsuri împotriva sistemului american de apărare. Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.
Washingtonul şi NATO susţin, însă, că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.
Cu toate acestea, un oficial din cadrul Statului Major al armatei ruse susține că sistemele antirachetă instalate la baze din Europa permit Statelor Unite să lanseze atacuri nucleare împotriva Rusiei.
„Prezenţa elementelor antibalistice în baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate în mări şi oceane situate în apropierea Rusiei creează capabilităţi ofensive puternice, menţinute secrete, pentru lansarea unor atacuri rapide cu rachete nucleare împotriva Rusiei”, a declarat miercuri locotenent-generalul Viktor Poznihir, prim-adjunct al şefului Departamentului pentru Operaţiuni al Statului Major al armatei ruse.
Rezultatele analizelor ruse bazate pe simulări computerizate confirmă că elementele antirachetă americane sunt îndreptate împotriva Rusiei şi Chinei, a adăugat Poznihir.
„Reprezentanţii Rusiei au lansat apeluri frecvente adresate părţii americane, atrăgând atenţia asupra riscurilor prezentate de sistemul global antirachetă asupra echilibrului strategic mondial. Dar acţiunile sunt ignorate. Statele Unite susţin că sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi Chinei. Dar … rezultatele simulărilor pe computer arată contrariul”, a explicat oficialul militar rus, citat de ediţia internaţională a agenţiei Sputnik.
La rândul său, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a afirmat că Statele Unite ar intenţiona să instaleze rachete de croazieră Tomahawk în România şi Polonia, avertizând că sistemele antibalistice afectează securitatea întregii Europe.
„Sistemul din Europa include instalaţii de tip Aegis Ashore, montate în România, un sistem similar urmând să devină funcţional în Polonia în 2018. În baza din România au fost montate rampe de lansare universale, de unde este posibil să fie lansate şi rachete Tomahawk. Se prevede instalarea unor sisteme similare în Polonia. Toate poziţiile militare din partea europeană a Rusiei se vor afla în raza de acţiune a acestor capabilităţi. Este important de subliniat că, din cauza acestui sistem antirachetă, Europa nu va mai fi în siguranţă”, a afirmat Valeri Gherasimov, citat de ediţia italiană a agenţiei Sputnik. Şeful Statului Major al armatei ruse a atras atenţia că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra.
Sistemul de apărare anti-rachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei, anunță și MAE. România a evidențiat constant că sistemul de apărare anti-rachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei și este în concordanță cu prevederile relevante ale Cartei ONU, iar perpetuarea în spațiul public a unei retorici care nu ține cont de toate aceste elemente „nu este adecvată și nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă”, arată un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în data de 9 februarie 2017, la o solicitare AGERPRES.
Rusia va lua măsuri împotriva sistemului american de apărare. Ce conține sistemul american de apărare antibalistică
Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite.
Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Conform unui plan al Administraţiei Barack Obama, până la jumătatea anului 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.
Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific.
Libertatea.ro