#Franta considera ca ridicarea „MCV” pentru Romania și Bulgaria este prea rapida

Franța consideră că ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verifiare (MCV) pentru România și Bulgaria este încă prematură. Acest punct de vedere al oficialilor de la Paris este cuprins într-un raport al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez pe tema situaţiei statului de drept în Uniunea Europeană.

Ridicarea MCV pentru România și Bulgaria este prea rapida, conform unui raport al Senatului francez

În capitolul dedicat României și Bulgariei, se menționează că în momentul aderării la UE, cele două țări ”aveau încă deficiențe în ceea ce privește reformele sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, precum și cu privire la criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei”, deficiențe care ar fi putut împiedica aplicarea eficientă a legislației, politicilor și programelor UE.

Prin urmare, un mecanism specific, mecanismul de cooperare și verificare, a fost instituit (…) pentru a permite UE să ajute cele două țări să remedieze aceste neajunsuri, dar și să verifice în mod regulat progresul realizat în raport cu criteriile de referință specifice definite în acest scop. Acest mecanism a fost o oportunitate de a trata problemele legate de statul de drept ca probleme post-aderare și nu ca un criteriu care justifică o amânare a aderării la Uniunea Europeană. (…) MCV a fost conceput ca un dispozitiv temporar, fiind așteptat să expire atunci când cele șase repere pentru Bulgaria și cele patru repere pentru România sunt îndeplinite în mod satisfăcător”, se menționează în document.

Deși este general acceptat faptul că, fără MCV, voința politică a guvernelor de a pune în aplicare reformele nu ar fi fost aceeași, Bulgaria și România nu au progresat în același ritm sau în mod liniar”, se mai arată în raport.

În cazul României, oficialii francezi remarcă faptul că, deși Comisia Europeană a constatat că au fost făcute progrese în privința unora dintre recomandări, în cazul altora au existat pași înapoi față de anii anteriori.

Comisia a observat, desigur, progrese în ceea ce privește o serie de recomandări, dar a menționat, de asemenea, că «impulsul reformei a dispărut în 2017». Ea a avertizat cu privire la «riscul de reapariție a problemelor care au fost considerate rezolvate în raportul din ianuarie 2017». (…) Evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de îngrijorare serioasă”, mai notează Senatul francez.

În aceste condiții ”Franța consideră încă prematură ridicarea MCV-ului, inclusiv pentru Bulgaria, apreciind că progresul adevărat nu poate fi confirmat doar prin angajamente politice. (…) Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţiunt, atât timp cât obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse”, se mai precizează în raportul citat.

sursa