Franța și Polonia au reintrodus blocaje parțiale, în timp ce ambele țări se luptă cu o creștere accentuată a infecțiilor cu Covid în ultimele săptămâni.
Aproximativ 21 de milioane de oameni din 16 zone ale Franței, inclusiv capitala Paris, sunt afectați, deoarece țara se teme de un al treilea val.
În Polonia, magazinele neesențiale, hotelurile, facilitățile culturale și sportive sunt acum închise timp de trei săptămâni.
Țara are cele mai mari rate noi zilnice de cazuri Covid din noiembrie.
De asemenea, cazurile de coronavirus cresc în mod exponențial în Germania, cancelarul Angela Merkel avertizând că este probabil că țara va trebui acum să aplice o „frână de urgență” și să impună din nou măsuri de blocare.
Unda Covid se intensifică în Europa Centrală
De ce are UE probleme cu vaccinul?
Lansarea vaccinului în întreaga Uniune Europeană a fost împiedicată de livrările întârziate, precum și de suspendarea în mai multe țări a utilizării vaccinului Oxford-AstraZeneca Covid-19, din cauza temerilor privind posibilele efecte secundare.
Între timp, demonstrațiile împotriva restricțiilor coronavirusului au afectat mai multe orașe europene.
În Amsterdam, poliția a tras cu tunul de apă pentru a îndepărta protestatarii din Piața Muzeului, un loc frecvent pentru demonstrații neautorizate. Filmările online au arătat că un manipulator de câini de poliție împingând o femeie în piept cu bastonul său și lovind de două ori un bărbat care a încercat să o protejeze.
Și în centrul orașului german Kassel, poliția a spus că a folosit spray cu piper și bastoane pentru a dispersa manifestanții care au încercat să străpungă un cordon. Imagini video postate pe rețelele de socializare au arătat că și tunurile de apă sunt desfășurate.
„Nu așa arată un protest pașnic”, a scris pe Twitter poliția (în germană).
Protestatarii au fost, de asemenea, reținuți în timpul unui protest antiblocare în Hyde Park, Londra, iar câteva mii de oameni s-au adunat pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid în micul oraș elvețian Liestal, lângă Basel.
Manifestări au fost raportate și la Berlin, Helsinki și Viena.
Care este situația în Franța și Polonia?
În Franța, blocarea parțială a intrat în vigoare începând de vineri la miezul nopții.
Trenurile care plecau din Paris către părți ale țării în care nu se aplică restricții de blocare, cum ar fi Bretania și Lyon, ar fi fost rezervate complet cu câteva ore înainte ca măsurile să intre în vigoare.
Au fost semnalate blocaje de trafic pe mai multe drumuri care părăseau capitala.
Noile restricții nu sunt la fel de stricte ca blocarea anterioară, persoanelor cărora li se permite să facă mișcare în aer liber.
Afacerile neesențiale sunt închise, dar școlile rămân deschise, alături de coafori, dacă respectă un „protocol sanitar special”.
Franța a raportat peste 4,2 milioane de infecții de la începutul focarului, cu aproape 92.000 de decese legate de Covid, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins din SUA.
sursa