În contextul pandemiei de coronavirus, persoanele angajate în administrația de stat, consiliile municipale și sectorul privat vor trebui să înceapă să lucreze de acasă începând cu 16 martie, așa cum a decis vineri, 12 martie, Cabinetul de Miniștri al Letoniei.
Această cerință nu se va extinde la industria prelucrătoare și la alte sectoare în care nu este posibil să se efectueze lucrări de la distanță.
Până în prezent, ordinul privind declararea stării de urgență a inclus o cerință de a organiza munca de la distanță ori de câte ori este posibil. Cu toate acestea, modificările aprobate de vineri fac obligatorie identificarea lucrătorilor autorizați să lucreze normal.
În ceea ce privește sectorul privat – pentru a asigura operațiuni neîntrerupte, numai angajații care nu pot să-și facă treaba de acasă vor avea voie să lucreze normal. În același timp, angajatorii vor avea autoritatea de a organiza munca la distanță pentru angajați.
Modificările afirmă că, în situațiile în care angajatorii și angajații nu s-au convenit reciproc asupra muncii la distanță, angajatorii vor avea autoritatea să o organizeze în numele angajaților lor, scrie bnn-news.com.
Măsurile de control sunt datoria angajatorilor.
În același timp, dacă angajații subliniază motive obiective care îi împiedică să își îndeplinească sarcinile de acasă, angajatorul va trebui să ia în considerare opțiunea de a-i lăsa să își facă treaba în mod normal în condiții epidemiologice specifice.
Modificările prevăd, de asemenea, reglementări suplimentare în legătură cu instituțiile de stat și municipale. Pentru a asigura funcții normale, șefii de stat și instituțiile municipale vor trebui să ofere lucrătorilor echipamente individuale de protecție (dezinfectanți, măști de protecție etc.).
Șefii instituțiilor de stat vor trebui să întreprindă măsuri pentru a limita Covid-19 în cadrul echipelor, numind o persoană responsabilă cu monitorizarea măsurilor și informând lucrătorii cu privire la cerințele epidemiologice.
Dacă munca se desfășoară în mod normal în instituțiile de stat, șeful instituției va trebui să se asigure că fiecare lucrător are cel puțin 15 m2 de suprafață de birou disponibilă.