În plină pandemie de coronavirus, oamenii din întreaga lume își pun speranța în găsirea și comercializarea unui vaccin care să prevină infecția.
În vreme ce unele vaccinuri au eșuat, desi au avut rezultate preliminare promițătoare, altele par a fi eficiente încă din faza experimentală.
Medicamentul Avigan, înregistrat în Japonia, a dat rezultate în eliminarea noului coronavirus din secreția nazală și gât, dacă este administrat în etapa timpurie a infecției, au observat cercetătorii Universității din Pécs.
Medicamentul, oferit gratuit către 20 de țări
Încă de la începutul lunii trecute, Japonia a anunțat că oferă gratuit medicamentul, aflat încă în teste, către 20 de țări care se vor arăta interesate de a-l administra pacienților infectați cu coronavirus, a declarat Ministrul de Externe nipon Toshimitsu Motegi.
Totodată. Japonia va oferi Națiunilor Unite un grant de un milion de dolari pentru a cumpăra și distribui medicamentul, notează Japan Times.
„Vom lucra cu țările interesate pentru a extinde cercetările clinice pe Avigan la nivel internațional”, a punctat ministrul, într-o conferință de presă.
Astfel, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a anunțat că Ungaria a avut onoarea să fie printre primele ţări care au primit din acest medicament.
Peste 12.000 de tablete de Avigan, necesare pentru tratarea a 100 de pacienți, au sosit în Ungaria sâmbătă, la Farmacia centrală a Centrului Clinic PTE, ca donație din partea Guvernului japonez.
În mod normal, medicamentul înregistrat în Japonia este adecvat pentru tratarea gripei, dar efectul său va fi examinat, înainte de utilizare, de către HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructure Network). De asemenea, Avigan nu este înregistrat nici în Ungaria și nici în alte țări din Europa, de aceea se poate administra pacienților doar printr-o procedură specială, motiv pentru care guvernul ungar a decis ca produsul să fie supus unui examen clinic.
Președintele consorțiului, profesorul László L. Kovács, a declarat că medicamentul Avigan ar putea fi bun pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus, deoarece, dacă se administrează în etapa timpurie a infecției, poate distruge acest virus din secreția nazală și din gât.
Chiar și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, declara luna trecută că vaccinul antigripal, uzitat în România, va putea preveni co-infecția cu virusul gripal din toamnă și iarnă.
Primul vaccin pentru COVID-19, testat în SUA, are rezultate încurajatoare
Un alt vaccin, dezvoltat de compania Moderna, primul vaccine testat în Statele Unite, a reușit să producă anticorpi protectori într-un grup mic de voluntari sănătoşi, notează Reuters.
Mai exact, o analiză a reacţiei pe opt persoane a arătat că cei care au primit o doză de 100 de micrograme şi o doză de 25 de micrograme au înregistrat niveluri de anticorpi protectori pentru apărare faţă de virus superioare faţă de cei identificaţi în organismul unor persoane care s-au recuperat după infecția cu COVID-19.
„Acestea sunt descoperiri semnificative, dar este faza I a studiului clinic care a inclus numai opt oameni. Această fază a fost destinată siguranţei. Nu eficacităţii”, a declarat dr. Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Johns Hopkins Center for Health Security.
Sursa