Nepal în pragul unui colaps sanitar

Cum a ajuns Nepal în pragul unui colaps sanitar

Evenimentele publice de amploare, inclusiv festivaluri, adunările politice și nunțile au fost cauzele care au dus la răspândirea cazurilor de coronavirus, alături de relaxarea populației și de lipsa măsurilor guvernamentale.

„Situația se înrăutățește pe zi ce trece și ar putea scăpa de sub control în viitor”, a declarat dr. Samir Adhikari, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Nepal.

Deși Nepal a înăsprit controalele granițele și a impus restricții în regiunile sale cele mai afectate – inclusiv capitala – sunt temeri că măsurile nu vor fi suficiente pentru a ține virusul sub control.

Cu doar o lună în urmă, Nepalul, cu o populație de 31 de milioane de oameni raporta aproximativ 100 de cazuri pe zi. Acum, cifra a depășit 8.600.

Sunt voci care spun că situația este o extindere a valului din India, fapt accentuat de numărul mare de nepalezi care au afaceri în India și invers, ceea ce întreține traficul transfrontalier la cote ridicate.

Pe de altă parte, în ultimele săptămâni, au fost indieni care au fugit din țara lor încercând să scape de dezastrul sanitar de acolo și căutând asistența medicală în Nepal, a spus Adhikari.

„Este foarte greu să oprești mobilitatea dintre cele două țări”, a adăugat el.
În ultimele zile, Nepal a înăsprit aceste reguli. Cetățenii nepalezi pot trece acum din India doar prin 13 din cele 35 de puncte de frontieră și trebuie să fie testați, potrivit ministrului de externe al Nepalului, Pradeep Kumar Gyawali.

Cu toate acestea, dr. Sameer Mani Dixit, cercetător în domeniul sănătății publice, spune că aceste măsuri au venit prea târziu, când virusul se răspândea deja în țară.

Când s-a declanșat criza în Nepal

Criza Nepalului s-a declanșat la începutul lunii aprilie, în timp ce prim-ministrul țării Sharma Oli susținea că boala ar putea fi tratată prin gargară cu frunze de guava.

În aprilie, nepalezii s-au adunat la festivaluri religioase acasă și peste graniță în India, unde s-au alăturat hindușilor care se scăldau în Gange la dintre cele mai mari adunări religioase din lume. Printre aceștia se aflau fostul rege al Nepalului Gyanendra Shah și regina Komal Shah, care au fost internați la spital cu COVID-19 la întoarcerea în Nepal.

În același timp, mii de nepalezi s-au adunat în capitală pentru marile festivaluri religioase.

În 29 aprilie, când cazurile zilnice se dublaseră la peste 4.800, guvernul a impus un blocaj de două săptămâni în capitală. A doua zi, Ministerul Sănătății a recunoscut că a fost copleșit de situație.

„Deoarece numărul de infecții a crescut dincolo de controlul sistemului de sănătate, a ajuns tot mai greu să găsești paturi în spitale pentru îngrijire”, a transmis ministerul într-o declarație din 30 aprilie.

Sharma Oli a declarat luni că virusul a luat amploare în Nepal, în ciuda „efortului maxim” al guvernului de a-l ține sub control.

„Din moment ce trăim într-o lume interconectată și interconectată, pandemii de acest fel nu scutesc pe nimeni și nimeni nu este în siguranță”, a spus el.
sursa