O poveste putin cunoscuta a supravietuiri Evreilor

După cum a explicat placa (în engleză, mandarină și ebraică), această zonă din jurul parcului Huoshan a fost locul ghetoului evreiesc. Limitat la nord de Zhoujiazui Road, la sud de Huimin Road, la est de Tongbei Road și la vest de Gongping Road, ghetoul avea o dimensiune de aproximativ 1 milă pătrată. Peste 15.000 de evrei locuiau în interiorul acestor granițe la începutul anilor 1940, iar parcul Huoshan servea ca un fel de sufragerie publică în care se adunau mulți evrei în timpul zilei. Spre deosebire de unele dintre ghetourile evreiești din Europa de atunci, Tilanqiao nu a fost îngrădit. Dar a fost un loc lipsit și deprimat, potrivit Dvir Bar-Gal, un jurnalist israelian și expert în istoria evreiască din Shanghai, care conduce turnee în Tilanqiao din 2002.

„Imaginați-vă că sunteți medic, avocat sau muzician care trăiește în Viena și dintr-o dată sunteți șomeri în [ghetoul] din Shanghai”, a spus Bar-Gal. „Deci, nu a fost un loc fericit. Dar au încercat să mențină viața evreiască făcând tradiții precum teatrul și muzica. Câștigau foarte puțin făcând acest lucru, dar [Tilanqiao] prospera cu viața evreiască în anii 1930”.

S-ar putea să vă intereseze și:
• Gardianul zeilor din Hong Kong
• Sinagogile indiene păstrate de musulmani
• Pictorul în vârstă de 96 de ani care a salvat un sat

Potrivit lui Bar-Gal, chiar înainte de invazia japoneză, mulți refugiați evrei din Tilanqiao trăiau în sărăcie în comparație cu stilul lor de viață confortabil din Europa. Condițiile s-au înrăutățit foarte mult după ce soldații japonezi au adunat evrei de peste Shanghai și i-au forțat să trăiască cu toții în granițele acestui ghetou nou format. Evreilor li s-a interzis să părăsească zona, chiar și pentru muncă, cu excepția cazului în care au primit permisiunea ofițerilor japonezi, lucru care s-a întâmplat rar.

Bolile și malnutriția au afectat numeroasele case cu grupuri supraaglomerate. „A trecut dintr-un cartier sărac într-un cartier extrem de sărac”, a spus Bar-Gal. „Mulți oameni nu aveau locuri de muncă și locuiau în locuințe comunale, cu multe alte paturi și băi și bucătării comune. Nu aveau intimitate și aproape nici mâncare.”
În 1945, când al Doilea Război Mondial s-a încheiat cu înfrângerea Japoniei și a Germaniei naziste, trupele japoneze s-au retras și majoritatea evreilor din Shanghai au plecat rapid, mutându-se în locuri precum SUA, Australia și Canada. Dar dacă Shanghai nu ar fi primit acești refugiați, mulți dintre acești peste 20.000 de evrei nu ar fi supraviețuit niciodată echipelor morții naziste.

În zilele noastre, Tilanqiao este un cartier hotărât din China, cu aproape niciun rezident străin . Mai puțin de 2.000 de evrei trăiesc în prezent în Shanghai, în comparație cu aproximativ 4.000 înainte de pandemia de coronavirus, a spus Bar-Gal. Niciunul dintre ei, din câte știe, nu este rudă a evreilor care au trăit cândva în acest ghetou. Dar mulți descendenți ai celor care și-au căutat refugiu aici și care altfel nu s-au născut au vizitat Tilanqiao.
sursa