Parlamentul de la Chișinău a adoptat hotărârea privind declararea stării de urgență între 1 aprilie și 30 mai. Cum Republica Moldova nu are un guvern cu mandat plin, iar unul interimar nu are drept de inițiativă legislativă, proiectul a fost inițiat de un grup de deputați socialiști. Totuși, parlamentarul PAS Radu Marian a reclamat demersul drept un „«lockdown» fake”, al cărui singur scop ar fi să amâne declanșarea alegerilor anticipate.
Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru instituirea stării de urgență între 1 aprilie și 30 mai 2021
Potrivit Deschide.md, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;
Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării;
Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile;
Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă;
Dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate;
Coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
Modificarea procedurii de numire în funcție și de destituire a conducătorilor agenților economici și ai instituțiilor publice;
Interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
Chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public în condițiile legii;
Efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență;
Efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Radu Marian (PAS): „Premieră mondială – primul «lockdown» fake, al cărui singur scop este amânarea anticipatelor”
Deputatul Radu Marian a precizat că PAS analizează „toate opțiunile legale de a contesta această decizie abuzivă”. După votul de miercuri din Parlamentul Republicii Moldova, demnitarul de la Chișinău a oferit și „o mică cronologie” a evenimentelor:
„13 martie. Maia Sandu și Consiliul Suprem de Securitate propun instituirea stării de urgență pe 2 săptămâni, restricții adiționale și compensarea populației afectate. Dodon și PSRM se opun vehement și spun că situația nu e așa de gravă.
25 martie. A doua candidatură la Prim-ministru a lui Igor Grosu, nu este susținută. Se creează toate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului – două încercări de numire a prim-ministrului au eșuat în 45 de zile și au trecut 3 luni de la demisia Prim-ministrului.
30 martie. La ședința Consiliului Suprem de Securitate, nici Ciocoi, nici Greceanîi, nici deputații din majoritatea parlamentară nu au zis nimic despre necesitatea introducerii stări die urgență
31 martie. Guvernul controlat de Dodon și majoritatea parlamentară PSRM-Șor, adoptă starea de urgență timp de 60 de zile , fără să aibă o listă de măsuri și un plan concret despre cum vor folosite aceste pârghii suplimentare. În același timp, Dodon zice că nu vor fi restricții adiționale – situația de facto nu se schimbă. Amintesc că pe timpul stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat”, a scris deputatul PAS Radu Marian, pe Telegram.