Cu doar două zile înainte de încheierea stării de urgență, premierul Ion Chicu a anunțat un record al cazurilor noi de coronavirus în Republicii Moldova.
Astfel, în ultimele 24 de ore, 252 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus după ce au fost prelevate 1.086 de probe.
În total, bilanțul infecțiilor cu SARS-COV2 a ajuns la 5.406, din care 185 de decese, transmite agora.md.
Din cele 252 de cazuri confirmate miercuri, 56 au fost depistate în cadrul unui Centru de plasament pentru persoanele cu dizabilități mentale din raionul Soroca, iar alte 39 de cazuri noi au fost confirmate în regiunea Transnistrenă. La Chișinău au fost confirmate 63 de noi cazuri.
Marţi în R. Moldova au fost confirmate 159 de cazuri noi de coronavirus după prelevarea a 1.051 de probe.
Premierul anunţă ridicarea graduală a restricţiilor
Ion Chicu a declarat după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale că Guvernul nu intenţionează să prelungească starea de urgență, care se încheie pe data de 15 mai. Totodată, şeful executivului de la Chişinău a declarat că restricţiile vor fi ridicate treptat.
„ Pe 15 mai se finalizează starea de urgență instituită de parlament pentru 60 de zile. Aceasta însă nu înseamnă că aceste restricții se abolesc imediat. Vineri va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care cu 2 luni în urmă a instituit cod roșu de sănătate publică, iar vineri va institui stare de urgență în sănătate pe teritoriul RM și pe platforma acestei platforme vor fi ajustate aceste reguli sanitar-epidemiologice, vor fi analizate posibilitatea de adaptare la restricțiile deja instituite, dar și noi reguli”, a precizat Chicu, potrivit Unimedia.
România, sprijin consistent al luptei anti-COVID de peste Prut
România a oferit cetățenilor din Republica Moldova o donație de 16,5 milioane de lei, pentru depășirea crizei COVID-19. Ajutorul trimis de București constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar. Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus.
Totodată, amintim că izoletele pe care România le-a donat cetățenilor din Republica Moldova în lupta cu COVID-19 au stârnit reacții controversate în rândul autorităților de la Chișinău. Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății din stânga Prutului, a anunțat că izoletele trimise de București nu vor fi utilizate pentru pacienții infectați cu coronavirus, ci „vor fi folosite la alte boli”, după cum ar recomanda „experții în domeniu”.
sursa