Reacționând la plângerile maghiare conform cărora râurile care merg din România în Ungaria sunt înfundate cu gunoi și floturi, Ministerul Mediului, Apelor și Silviculturii din București a răspuns că România ia măsuri pentru a reduce tulpina de mediu.
Ministerul a declarat într-un comunicat că cantitatea de resturi plutitoare a crescut în râuri din cauza vremii haotice din ultimele săptămâni. Într-adevăr, în perioada recentă, s-au alternat răcirea și încălzirea intensă, iar în ultimul timp, nu numai apa de ploaie, ci și topirea zăpezii în munți a crescut debitul râurilor.
Potrivit ministerului – condus de etnicii maghiari Barna Tánczos – în perioade de risc de inundații, râurile nu pot fi curățate eficient de resturi plutitoare, care constau în principal din sticle de plastic, alte materiale plastice și deșeuri din lemn. Potrivit anunțului, pe 4 februarie, autoritățile române au avertizat autoritățile maghiare competente cu privire la dificultățile de tratare a apei.
Ministerul a mai raportat că, în ultimii doi ani, au fost dezvoltate platforme în albia celor mai importante râuri pentru a permite intervenția în timpul potențialei poluări a râurilor. În același timp, autoritățile de apă avertizează în mod regulat municipalitățile de pe malul râului cu privire la responsabilitățile lor de curățare a albiei și impun sancțiuni dacă văd aruncări ilegale în albii râurilor. Ministerul a menționat, de asemenea, că pe termen lung, educarea populației și introducerea unui management responsabil al deșeurilor ar putea fi soluția.
Agenția de știri română Agerpres a reamintit că în iulie anul trecut, președintele maghiar János Áder a scris o scrisoare prin care solicita președinților Ucrainei și României să ia măsuri pentru a menține râurile curate. Șeful statului a explicat că deșeurile expediate în Ungaria sunt, de asemenea, periculoase din punct de vedere epidemiologic și împiedică atât pescuitul, cât și turismul și, de asemenea, au un impact serios asupra vieții sălbatice. Anul trecut, Áder l-a informat și pe președintele Comisiei Europene într-o scrisoare despre problema care se repetă an de an.
Institutul Național de Gospodărire a Apelor și Apelor (INHGA) din România a emis marți o avertizare de inundații de nivel doi (chihlimbar) pe afluenții Tisei. Potrivit avertismentului, o mare cantitate de apă curge din munți, Visó, Iza, Kraszna, Berettyó și Fekete-Körös. Primii afluenți români ai Tisei, cu excepția Marosului, se află sub avertizare de inundații de primul nivel (galben).
sursa