Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului a solicitat explicatii Moscovei referitoare la acuzațiile de deportare a copiilor ucraineni. Kremlinul neagă vehement, iar oficialii ruși susțin că nu au fost implicați în deportarea cetățenilor ucraineni în Federația Rusă începând cu februarie 2022 scrie realitatea.net
Viceministrul rus al muncii și protecției sociale, Aleksei Vovcenko, a declarat că aproximativ trei milioane de rezidenți din Ucraina, inclusiv copii, au fost acceptați în Federația Rusă și că verificările sunt în curs privind situația a peste 5.000 de copii. Autoritățile ruse resping toate acuzațiile și susțin că reinstalarea copiilor a avut loc la cererea și cu acordul acestora.
Invadată în februarie 2022, Rusia a anexat cinci regiuni ucrainene. Kievul estimează că aproximativ 20.000 de copii au fost deportați forțat în Rusia, însă doar 400 au fost repatriați până în prezent. Tribunalul Penal Internațional a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova pentru presupusa „deportare” a mii de copii ucraineni.
În contextul evacuărilor din regiunile Donețk și Lugansk, Vovcenko a declarat că aproximativ 2.000 de copii din orfelinate și cămine au ajuns în Rusia, însoțiți de directori și personal din centrele respective. Autoritățile ruse acuză Ucraina că nu s-a ocupat anterior de situația și sănătatea acestor copii.
Cu toate acestea, situația rămâne tensionată, iar comunitatea internațională urmărește îndeaproape evoluțiile, cu îngrijorare și scepticism față de negările Rusiei și acuzele persistente ale Ucrainei.