Rusia trimite 2.000 de soldați și sute de blindate

Trupele rusești de menținere a păcii au fost desfășurate în Nagorno-Karabah, marți, ca parte dintr-un acord care a oprit cele șase săptămâni de lupte între azeri și forțele de etnie armeană, înghețând astfel câștigurile teritoriale ale Azerbaidjanului, transmite Reuters.

Înțelegerea a pus capăt acțiunilor militare și a restabilit un calm relativ în enclava ce este recunoscută la nivel internațional ca fiind parte din Azerbaidjan, dar care, până recent, era controlată de etnici armeni.

Printre teritoriile ce vor fi păstrate de Azerbaidjan se numără al doilea oraș al enclavei montane, Shusha, căruia armenii îi spun Shushi, iar forțele armene trebuie să renunțe, până la 1 decembrie, la controlul pe care îl exercită asupra altor regiuni.

Rusia trimite 2.000 de soldați și sute de blindate în Nagorno-Karabah, pentru menținerea păcii. Ce a spus Vladimir Putin despre acordul de încetare a focului

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, susține că acordul de încetare a focului – care a fost anunțat în timpul nopții și care a fost semnat și de către Moscova – ar trebui să paveze drumul spre o soluție politică de durată în replică la luptele care au condus la moartea a mii de persoane, la strămutarea altora, amenințând să se transforme într-un conflict extins care să atragă în scenă și alți actori.

Azerbaidjan, care încerca să recupereze teritoriile pierdute în războiul din anii 1990, a salutat acordul și l-a catalogat drept o victorie. Azerii au sărbători în capitala țării, Baku, echipați cu steaguri naționale, pe fundal de claxoane și aplauze de bucurie.

„Această declarație (de încetare a focului) are o semnificație istorică. Declarația constituie capitularea Armeniei. Declarația pune capăt anilor de ocupație”, susține președintele azer Ilham Aliyev.

De partea cealaltă, premierul armean Nikol Pashinyan a negat că Armenia ar fi suferit vreo înfrângere, dar a vorbit despre un „dezastru” pentru care și-a asumat întreaga responsabilitate.

Ultimele evenimente au stârnit proteste la Erevan, capitala Armeniei, unde, în timpul nopții, mai multe clădiri guvernamentale au fost luate cu asalt și jefuite de mulțimi furioase, care au catalogat acordul ca fiind o trădare. Anumiți demonstranți au cerut demisia premierului Pashinyan, o revendicare ce și-a găsit ecou în zona a nu mai puțin de 17 partide politice. Totodată, a fost demarată o petiție pentru anularea acordului.

De altfel, acordul nu a încântat chiar pe toată lumea nici măcar în tabăra azeră – au existat voci care au reclamat faptul că înțelegerea a fost perfectată înainte ca Azerbaidjan să preia controlul asupra întregii regiuni Nagorno-Karbabah. Mai mult decât atât, trupele rusești de menținere a păcii sunt privite și ele cu reticență.

sursa