Problemele cu legea, chiar dacă mici, dar nerezolvate s-ar putea să fi devenit mai mari între timp. Trebuie să ştii că ai nevoie de ştergerea cazierului judiciar, „cancelación de antecedentes penales”.
Avocatul Carmen Pop din Madrid primeşte multe cereri, mai ales din străinătate, prin care românii care au avut probleme, chiar şi o amendă neplătită se interesează de situaţia lor juridică pe teritoriul Spaniei. Este specializat în Drept Penal, şi se ocupă şi de aceste practici. „Mă contactează români care au plecat din Spania şi acum se află, temporar, în alte ţări. Au avut, în trecut, probleme cu justiţia aici”, a declarat pentru Ziarul Românesc Spania, avocatul Carmen Pop, potrivit Rador care ctează Ziarul Românesc.
„O româncă, implicată într-un dosar de prostituţie în Spania, m-a sunat să mă întrebe dacă poate ajunge la Malaga pe aeroport. Acum s-a stabilit în altă ţară. Ar dori să revină în Spania, cu cei doi copii”, a povestit avocatul Carmen Pop.
Când trebuie făcută cererea
Preocuparea românilor care au avut probleme judiciare de a reveni în Spania este justificată şi foarte frecventă. Probleme mici, cum ar fi o simplă notificare într-un dosar penal în care autorităţile spaniole nu au reuşit să te găsească, pot să complice mult viaţa de zi cu zi.
Cererea trebuie făcută înainte de reveni în Spania. Simpla aterizare pe teritoriul spaniol fără a şti exact dacă ai încheiat socotelile cu justiţia spaniolă este riscantă. Sfatul avocatului: când vrei să mergi într-o ţară unde ai avut probleme cu legea, mai întâi să rezolvi problemele de natură penală. Altfel, în loc să ajungi pe plajă, la soare, ai putea ajunge să îşi petreci vacanţa la răcoare.
Cazierul judiciar poate fi şters dacă, după îndeplinirea unei pedepse, persoana nu a săvârşit o nouă infracţiune, într-o perioadă care variază între 6 luni şi 10 ani, în funcţie de gravitatea infracţiunii.