Tanzania: țara care respinge vaccinul

De luni de zile, guvernul Tanzaniei a insistat că țara este liberă de Covid-19 – deci nu există planuri de vaccinare. Dickens Olewe de la BBC a vorbit cu o familie în doliu pentru moartea unui soț și a unui tată suspectați că ar fi avut boala. Teama este că, pe fondul negării, există mai multe victime nerecunoscute ale acestui virus extrem de contagios.

La o săptămână după ce Peter – nu numele său adevărat – a ajuns acasă de la serviciu cu tuse uscată și pierderea gustului, a fost dus la spital, unde a murit în câteva ore. Nu fusese testat pentru Covid. Dar apoi, potrivit guvernului Tanzaniei, care nu a publicat date despre coronavirus de luni de zile, țara este „fără Covid-19”.

Există puține teste și nu există planuri pentru un program de vaccinare în țara din Africa de Est.

Este aproape imposibil să se măsoare adevărata amploare a virusului și doar un număr mic de persoane au permisiunea oficială să vorbească despre această problemă.

Declarațiile publice recente au făcut aluzie la o realitate diferită într-un moment în care unii cetățeni, precum soția lui Peter, plâng în liniște moartea membrilor familiei bănuiți că au avut virusul.

Câteva familii tanzaniene au avut experiențe similare, dar au ales să nu se pronunțe, temându-se de răsplata guvernului.

Guvernul britanic a interzis tuturor călătorilor care sosesc din Tanzania, în timp ce SUA au avertizat împotriva deplasării în țară din cauza coronavirusului.

Disputa vaccinului
Din iunie anul trecut, când președintele John Magufuli a declarat țara „Covid-19 liberă”, el, împreună cu alți oficiali guvernamentali de vârf, au batjocorit eficacitatea măștilor, s-au îndoit dacă testele funcționează și au tachinat țările vecine care au impus măsuri de sănătate combate virusul.

Dl Magufuli a avertizat, de asemenea, – fără a furniza nicio dovadă – că vaccinurile Covid-19 ar putea fi dăunătoare și a cerut în schimb tanzanienilor să utilizeze inhalarea cu abur și medicamente pe bază de plante, niciunul dintre acestea nefiind aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca tratamente.

Nu este clar de ce președintele și-a exprimat un asemenea scepticism cu privire la vaccinuri, dar a spus recent că tanzanienii nu ar trebui folosiți ca „cobai”.

„Dacă omul alb a reușit să vină cu vaccinări, ar fi trebuit să găsească o vaccinare împotriva SIDA, cancerului și tuberculozei până acum”, a spus dl Magufuli, care s-a arătat adesea în fața imperialismului occidental.

OMS nu este de acord.

„Vaccinurile funcționează și încurajez guvernul [tanzanian] să se pregătească pentru o campanie de vaccinare Covid”, a spus dr. Matshidiso Moeti, directorul OMS pentru Africa, adăugând că organizația este pregătită să sprijine țara.

Dar ministrul Sănătății, Dorothy Gwajima, a reiterat poziția dlui Magufuli cu privire la vaccinuri, adăugând că ministerul are „propria sa procedură cu privire la modul de primire a oricăror medicamente și o facem după ce ne-am mulțumit cu produsul”.

Ea a făcut comentariile la un briefing de presă săptămâna aceasta, în care un oficial a demonstrat cum să facă un smoothie folosind ghimbir, ceapă, lămâi și piper – o băutură, au spus ei fără a furniza dovezi, care ar ajuta la prevenirea prinderii coronavirusului.

„Trebuie să ne îmbunătățim igiena personală, să ne spălăm pe mâini cu apă curentă și săpun, să folosim batiste, abur pe bază de plante, să facem exerciții, să mâncăm alimente hrănitoare, să bem multă apă și să [folosim] remedii naturale cu care națiunea noastră este înzestrată”, a spus dr. Gwajima. .

Ascultați Africa Daily: Tanzania a bătut cu adevărat coronavirusul?
Dar acest lucru nu a fost din cauză că virusul se afla în țară. Tanzanienii trebuiau să fie pregătiți, deoarece virusul „devastează” țările vecine, a spus ea.

Unii medici sunt sceptici cu privire la poziția guvernului.

„Problema aici este că guvernul le spune tanzanienilor că amestecul de legume, care are beneficii nutriționale, este tot ceea ce au nevoie pentru a ține la distanță coronavirusul, ceea ce nu este cazul”, a declarat un BBC care anonim a declarat pentru BBC, adăugând că oamenii încă a trebuit să ia măsuri de precauție împotriva virusului.
sursa