Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană au sprijinit, luni, un plan franco-german pentru introducerea unor sancțiuni împotriva rușilor suspectați de otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic, susțin o serie de diplomați, potrivit Reuters.
La propunerea Germaniei și a Franței, UE ar urma să sancționeze mai mulți ruși pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi
Berlinul și Parisul au prezentat propunerea la o reuniune a miniștrilor de Externe din UE, în Luxemburg, și susțin că nu au avut parte de o explicație credibilă din partea Moscovei, după ce Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat prezența agentului neurotoxic din era sovietică Novichok, care este interzis, în organismul lui Navalnîi.
Viteza cu care principalele puteri ale UE au covenit să meargă înainte cu sancțiunile sugerează că blocul comunitar o poziție mai fermă în relația cu Moscova. Spre exemplu, a durat aproape un an pentru ca UE să cadă de acord asupra unor sancțiuni împotriva rușilor, după atacul cu agent neurotoxic împotriva unui fost spion rus în Marea Britanie, în 2018.
Heiko Maas, ministrul german de Externe, le-a transmis reporterilor luni, când ajungea la reuniune, că otrăvirea lui Aleksei Navalnîi nu poate „rămâne fără consecințe”.
„Franța și Germania propun impunerea de sancțiuni asupra anumitor persoane, care ne-au atras atenția în această chestiune”, a declarat Maas, fără să ofere și alte detalii.
Diplomații UE au subliniat pentru Reuters că a existat un sprijin larg în rândul celor 27 de miniștrii de Externe pentru înghețare de active și interdicții de călătorie care să vizeze mai mulți oficiali ruși din GRU, serviciul de informații militare.
De partea cealaltă, Moscova neagă orice fel de implicare în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Parlamentarul Vladimir Dzhabarov a afirmat, luni, că Rusia ar putea da un răspuns simetric la sancțiunile UE, reiterând poziția Moscovei potrivit căreia nu există nicio probă concretă în spatele acuzațiilor, a transmis agenția de presă Interfax.
Totuși, nu este de așteptat ca sancțiunile să fie aprobate imediat, în condițiile în care textele juridice trebuie pregătite și au nevoie de undă verde din partea experților din cele 27 de state ale UE.
Aleksei Navalnîi a început să se simtă extrem de rău în Siberia, în timpul unui zbor din 20 august, și a fost internat într-un spital din Omsk, iar în cele din urmă avea să fie transferat la Berlin pentru tratament. Probele de sânge au confirmat prezența unui agent neurotoxic din familia interzisă Novichok, preciza săptămâna trecută Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.
Guvernele occidentale și NATO au subliniat că Federația Rusă trebuie să colaboreze pentru desfășurarea anchetelor sau, în caz contrar, se va confrunta cu consecințe.
sursa