UE se confruntă cu cele mai grave crize din istoria sa

Anul are doar șase săptămâni, dar 2021 dezvăluie deja limitele inerente ale Uniunii Europene.

În timp ce UE nu este străină de crize, în ultimele săptămâni au apărut probleme care evidențiază prăpastia dintre marea ambiție a Bruxelles-ului și capacitatea sa.
Lucrurile au fost atât de rele încât doi dintre cei mai înalți oficiali ai blocului au fost chemați să demisioneze, în timp ce se adresează întrebări serioase brațului executiv al UE, Comisia Europeană.
Cea mai imediata problema este scandalul vaccinurilor Covid-19. La începutul pandemiei, Bruxelles-ul și-a dat seama că o grabă pentru vaccinuri ar putea duce la achiziționarea de provizii uriașe de către statele membre bogate, iar națiunile mai sărace să se bazeze pe caritatea lor. A intervenit și a asigurat acorduri cu producătorii la un preț mai bun decât ar putea negocia țările individuale.

Majoritatea statelor membre au fost mulțumite de această situație – până când Regatul Unit a început să vaccineze într-un ritm mai rapid decât UE. Comisia a decis să abordeze acest lucru prin anunțarea unei politici care amenință crearea unei frontiere pe insula Irlanda, riscând întoarcerea violenței sectare. Statele membre – nu în ultimul rând, membră a UE, Irlanda – erau furioase că nu au fost consultate.
„Au existat frustrări negre la lansarea vaccinului. Dar când Comisia a ridicat perspectiva declanșării articolului 16, totul a fost deschis”, a spus Neale Richmond, un backbencher al guvernului irlandez. „Au recunoscut că a fost greșit și l-au inversat, dar, Doamne, a afectat autoritatea Comisiei”.

Frustrare în Europa cu privire la ritmul de lansare a vaccinului coronavirus 02:14
Într-adevăr, la începutul acestei săptămâni, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a fost târât în ​​fața Parlamentului European pentru a se explica și a spus să demisioneze de mai multe ori. Ea a recunoscut deputaților europeni că UE a comis erori în achiziționarea vaccinurilor, spunând că au „întârziat cu aprobarea” și că „au fost prea optimisti în ceea ce privește producția în masă”. Ea și-a exprimat, de asemenea, profund regretul pentru exprimarea îngrijorărilor cu privire la stabilitatea din Irlanda de Nord.
În plus față de durerea ei, șeful afacerilor sale externe, Josep Borrell, s-a confruntat și cu apelurile de a renunța după o vizită dezastruoasă la Moscova în care UE a fost umilită la o conferință de presă comună cu numărul său opus, Serghei Lavrov. Borrell fusese presat să nu călătorească la Moscova la doar câteva ore după ce liderul opoziției ruse Alexey Navelny a fost condamnat la mai mult de doi ani de închisoare.
Borrell nu era în mod clar pregătit pentru utilizarea magistrală a mass-media de către Lavrov, folosind întrebări pentru a numi UE un „partener de încredere”, deoarece Înaltul Reprezentant de la Bruxelles nu a spus nimic.
„Trebuie să fii pregătit atunci când te întâlnești cu oficiali ruși. Lavrov a obținut exact ceea ce își dorea: trântește UE, provoacă o frenezie mediatică și pune presiune pe Borrell pe plan intern”, a declarat Alexander Stubb, fostul prim-ministru al Finlandei, care este un susținător al lui Borrell și crede că a avut dreptate să călătorească la Moscova.
De asemenea, sub foc se află și revendicarea Comisiei de a apăra democrația în interiorul blocului.
Marți, o instanță de la Budapesta a confirmat o decizie a Consiliului de presă al Ungariei de a scoate ultimul post de radio independent din țară. Membrii Consiliului Media sunt aleși de Adunarea Națională Maghiară, în care partidul Fidesz al prim-ministrului Viktor Orban are majoritate.
Comisarul UE pentru Drepturile Omului a scris pe Twitter cu groază la ultimul atac al lui Orban asupra democrației, deși, așa cum au subliniat mulți, tweet-urile nu îi împing pe autocrații vrăjitori să inverseze politica.
Dând vina pe Bruxelles
O Comisie slabă înseamnă în mod invariabil o UE slabă. Dar de ce este Comisia, care este pe hârtie cea mai puternică instituție din Europa, peste tot?
Rolul precis al Comisiei este o sursă constantă de controverse. Comisarii sunt prezentați de Consiliul celor 27 de state membre și apoi sunt aprobați de Parlamentul UE. În teorie, Comisia este un organism birocratic despre care se presupune că va fi tras la răspundere de către Parlament. Cu toate acestea, pe măsură ce Comisia a crescut, a devenit politică.
„Aroganța puterii este paralizantă. Această Comisie se comportă ca un guvern și lucrează cu guvernele statelor membre, în timp ce Parlamentul nu reușește să le dea socoteală”, a declarat Sophie in ‘t Veld, un europarlamentar olandez. „Faptul că Borrell și von der Leyen au scăpat de aceste erori subminează întreaga UE”.
Cuvântul „aroganță” apare des atunci când vorbești cu surse. „În ceea ce privește vaccinurile, ei își lasă propria lor retorică despre ceea ce ar putea fi făcut să scape de sub control. Acum, orice lucru care merge prost poate fi pus pe seama Bruxelles-ului, chiar dacă lansările sunt gestionate de statele membre”, a explicat un fost oficial al Comisiei.
Un purtător de cuvânt al Comisiei și-a apărat comunicările cu privire la vaccinuri, dar a acceptat că statele membre sunt frustrate de viteza de lansare în Israel și Marea Britanie. Aceștia au subliniat, totuși, că aceasta este foarte mult o competență a națiunilor individuale.
sursa