În urmă cu zece ani, Piața Tahrir din Cairo era punctul central de protest împotriva președintelui egiptean de atunci Hosni Mubarak și a guvernului său. Fotograful Laura El-Tantawy a fost unul dintre cei care au documentat demonstrațiile care au crescut în dimensiuni și au culminat cu ciocniri între manifestanții pro și anti-guvernamentali și au luat-o pe Mubarak de la putere.
El-Tantawy se afla în Italia când au început protestele în capitala egipteană, dar era hotărât să fie acolo, în ciuda faptului că știa pericolele pe care le va întâmpina.
„M-am speriat să fiu acolo, având în vedere rapoartele pe care le citeam – întreruperi de curent, internetul fiind întrerupt în întreaga țară, lunetiști pe acoperișuri împușcând protestatari și vizând fotografi – și în special reprezentanții mass-media”.
Dar, în cele din urmă, El-Tantawy a simțit că a fost un moment din istorie la care a trebuit să asiste.
Urmărind știrile, am simțit că pierd un moment istoric.
„Documentam vizual Egiptul încă din 2005. Nu a existat nicio întrebare că trebuia să fiu în Piața Tahrir pentru a documenta acest moment ca parte a călătoriei mele”.
Odată ajuns în piață, El-Tantawy a avut încredere în propriile instincte de a o păstra în siguranță, deși atunci când veneau și ieșeau din piață, pericolele erau mai mari, deoarece existau grupuri care furau camere de filmat și atacau jurnaliștii.
„Am făcut această fotografie pe 2 februarie 2011”, spune El-Tantawy.
„Aceasta nu a fost o zi bună în Piața Tahrir. A devenit cunoscută pe scară largă ca Bătălia Calului și Camilelor, când susținătorii pro-Mubarak care mânuiau săbii și bici călăreau cai și cămile în piață și au atacat protestatarii.
„A fost o zi dureroasă și șocantă. Am fost pe aleile din spatele pieței fotografiind răniții.”
A devenit unul dintre cele mai notorii incidente ale revoltei anti-Mubarak și a lăsat aproape o duzină de oameni morți.