Potrivit unui decret publicat joi, Franța vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele alimentare pe bază de proteine vegetale, în efortul de a preveni confuzia în ceea ce privește alternativele la carne
Franța este prima țară din Uniunea Europeană care a luat astfel de măsuri. Piața produselor alimentare care arată ca și cum ar conține carne, dar sunt de fapt făcute din plante, a crescut semnificativ în ultimii ani.
Acest lucru a atras investiții semnificative din partea marilor grupuri din industria agroalimentară, care consideră că vor profita de tendinţa de trecere la alimentaţia sănătoasă.
„Nu va fi posibilă utilizarea unei terminologii specifice sectorului, asociată în mod tradiţional cu carnea şi peştele, pentru a desemna produse care nu au legătură cu sectorul animal”, se arată în decretul oficial.
Citește și: Tragedie în Turcia: Cel puțin 76 de morți într-un incendiu devastator la un hotel din stațiunea Kartalkaya
De asemenea, Asociaţia Industriei Cărnii din Franţa, Interbev, a acceptat implementarea unei legi care a fost adoptată iniţial în anul 2020.
„Această prevedere este primul pas pe teritoriul francez, un pionier în protejarea denumirilor sale, care ar trebui extinsă la nivel european”, a apreciat Asociaţia, într-un comunicat de presă.
Curtea Europeană de Justiţie a interzis deja expresii precum „lapte de soia” şi „brânză vegană”, hotărând că termeni precum lapte, smântână, unt, brânză şi iaurt nu pot fi utilizaţi pentru produse care nu sunt lactate.
Cu toate acestea, termenul „burger” va putea fi folosit în continuare, pentru că acesta nu se referă în mod specific la carne, potrivit unui purtător de cuvânt de la Interbev.
Citește și: Cum un apel pentru „pizza” a salvat viața unei femei: Cazul emoționant din Londra
sursa