Guvernul Orban II, la vot în Parlament

Azi are loc ședința comună a Camerei Deputaților și a Senatului în care este programat votul de încredere Guvernului Orban II.

Șansele să fie cvorum, însă, sunt puține, dat fiind că mai mulți aleși au anunțat că nu vor participa la ședință. Tot luni, Curtea Constituțională ar trebui să se pronunțe cu privire la sesizarea vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, după ce Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Ludovic Orban a doua oară pentru funcția de premier, deși a fost demis prin moţiune de cenzură. Dacă CCR va admite sesizarea PSD, ședința comună, programată pentru ora 16.00, va rămâne fără obiect.

Citește și: Gigi Becali îl atacă pe Crin Antonescu: „Vii acum, după 10 ani, când ai mai băut și 10 cisterne de bere?”

PSD şi ALDE au anunţat deja că nu participă deloc la ședința plenului reunit.

„Aşteptăm răspunsul CCR, dacă este constituţional, dacă acelaşi premier demis, rămas interimar să fie iarăşi desemnat”, a anunţat Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD.

Citește și: Călin Georgescu nu va putea candida la alegerile prezidențiale din 2025. Avertismentul lui Gigi Becali

„ALDE a hotărât să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a iniţiat PNL şi, în consecinţă, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Ori, luni, domnul Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.
Pro România şi PMP au transmis că vor veni la ședință, dar nu vor vota, iar USR va vota împotriva învestirii Guvernului.
PNL va vota împotriva propriului guvern, pentru a mai face un pas spre alegerile anticipate, principalul său obiectiv.

Ludovic Orban, președintele PNL și premierul desemnat, a declarat deja că dacă nu se va întruni cvorumul, va fi vina PSD: „PSD deţine 42% din Parlament, înseamnă că boicotează o procedură constituţională, ca atare responsabilitatea în cazul în care nu va exista cvorum este exclusiv responsabilitatea PSD”.

Citește și: Călin Georgescu și insistența pentru reluarea turului doi: strategii, acuzații și implicații

Pentru Cabientul cu numărul II, Orban a propus aceiași miniștri care au format și primul guvern. Majoritatea lor au primit aviz negativ la audierile din comisiile parlamentare de specialitate.

Sâmbătă, vicepremierul interimar Raluca Turcan a declarat că este posibil ca luni să nu se poată face primul pas în vederea declanșării alegerilor anticipate:„Din partea PSD ne aşteptăm la blocaje, şicane şi lipsă de responsabilitate în faţa aşteptărilor românilor. E foarte posibil ca luni, ca într-un joc politic intern al PSD-ului, să nu se creeze cvorumul pentru a putea respinge în plenul Parlamentului Guvernul Orban şi a face primul pas spre alegeri anticipate. Lucrul acesta este generat exclusiv de către calculele politicianiste ale PSD-ului, care doreşte să prelungească această stare de nemulţumire a românilor, pentru faptul că la nivel de întreg Parlament nu se poate crea responsabilitatea necesară ajungerii la alegerile anticipate. (…) A boicota deliberat un demers atât de aşteptat, în calea alegerilor anticipate, denotă o lipsă se responsabilitate clară din partea PSD”.

sursa

Lasă un răspuns