AgroInfo

Importanța unui start reușit la culturile de primăvară

Suntem în perioada în care începe semănatul culturilor de primăvară, o perioadă dificilă din punct de vedere meteorologic, cu diferențe mari de temperatură între zi și noapte și cu o perioadă cu minime de -5 grade sau chiar mai mult, motiv care duce la scăderea dramatică a temperaturii solului.
Temperatura solului are acțiune directă asupra mobilității și disponibilității nutrienților în sol, îndeosebi a fosforului, calciului și zincului, elemente indispensabile dezvoltării precoce a sistemului radicular la plantele de cultură.

În acest context dificil, se optează deseori că aplicarea întregii cantități de nutrienți să se realizeze încă de la pregătirea terenului, prin împrăștiere, urmată de încorporare.

AVANTAJ- se câștigă timp prețios și se poate termină în timp util semănatul culturilor de primăvară. DEZAVANTAJ- există riscul să lase plantele fără nutrienții esențiali unui start reușit. (azot sub formă amoniacală, fosfor solubil și disponibil, calciu, dar și micronutrientii esențiali implicați în procesele metabolice și enzimatice precoce cum sunt Mn, Zn și B).

Citeste mai mult.