Actualitate

În Malaezia publicarea de fake news se va pedepsi cu închisoarea

În Malaezia publicarea de fake news se va pedepsi cu închisoareaÎn Malaysia publicarea de fake news se va pedepsi cu închisoarea după ce deputații au aprobat, luni, un proiect de lege care vizează combaterea de ”știri false”,scrie libertatea.ro.
Conform noii legi aprobate în Malaezia, vinovaţii de crearea, propagarea sau publicarea de ştiri false vor fi amendați cu peste 100.000 de dolari sau vor primi până la 6 ani de închisoare.
Un ministru malaezian, Azalina Othman Said, susține că legea îşi propune să combată răspândirea rapidă de fake news care pot face din oricine o victimă.

Dacă nimeni nu intenţionează să răspândească ştiri false, atunci nu există nimic de temut”, a mai spus ministrul.

Legi similare au fost adoptate și de țări precum Singapore şi Filipine.
Noua lege afectează atât presa locală, cât şi cea străină, iar criticii guvernului susțin că prin acest act normativ se încearcă distragerea atenţiei de la un scandal în care sunt implicate fondul de stat 1MDB şi prim-ministrul Najib Razak.

Fake news este un concept foarte des folosit în ultima perioadă, după ce președintele Donald trump a încpeut să folosească expresia la adresa știrilor care nu îi convin. Papa Francisc spune că șarpele din Paradis a transmis primele ”fake news” și că primul caz de dezinformare este în Biblie când Eva este ispită de șarpe să mănânce fructul interzis.