Îngălbenirea frunzelor la grâu a fost un fenomen național în această primăvară. Pe rețelele sociale se discută despre posibilele cauze și soluții la această problemă.
Factorii sunt multipli în ceea ce privește îngălbenirea cerealelor, de la boli la deficiențe de substanțe nutritive.
De ce îngălbenesc culturile de cereale? Există mai mulți factori, iar fiecare detaliu este important pentru sănătatea păioaselor. În acest an, primăvara a fost mai rece și umedă, ceea ce a întârziat efectuarea tratamentelor și a favorizat apariția bolilor.
Citește și: Câți ani trăiește un șoarece de câmp?
Astfel, era de așteptat ca situația culturilor să se înrăutățească. Iată câteva motive pentru îngălbenirea plantelor, potrivit jurnaliștilor de la Farmer.pl.
Îngălbeniea grâului din cauza stresului cauzat de unele tratamente
Citește și: Cum se dezinfectează corect cotețele de găini și alte păsări
Îngălbenirea grâului poate fi cauzată de unele tratamente. Cel mai adesea, combinația mai multor factori este de vină pentru apariția vârfurilor galbene ale frunzelor, dintre care, cu preponderență: temperaturile scăzute (inclusiv înghețurile nocturne) și implementarea protecției fungicide și, adesea, tratamentele de combatere a buruienilor într-un interval scurt.
Din păcate, condițiile meteorologice au fost departe de a fi optime. Au fost puține ferestre de vreme pentru primele tratamente. Noaptea am avut deseori înghețuri, iar în aprilie, pulverizările au fost împiedicate suplimentar de precipitații.
Citește și: Cum să Înființezi o Crescătorie de Știucă
Din păcate, fazele de dezvoltare ale plantelor au progresat, iar fermierii s-au confruntat cu o dilemă – să protejeze și să riște provocarea arsurilor fitotoxice, sau să se abțină de la tratamente și astfel să crească drastic riscul de îmbolnăvire.
Cei mai mulți au ales răul mai mic, efectuând stropirile în condiții nefavorabile. La scurt timp după aplicarea tratamentelor, semnele stresului au apărut pe plante.
Vulnerabilitatea plantelor la momentul aplicării tratamentelor a amplificat efectele substanțelor, făcând, astfel, vizibilă, afectarea culturilor. În prezent, după astfel de tratamente, plantele se regenerează.
Au fost suficiente câteva zile mai calde, iar situația din câmpuri pare să se îmbunătățească treptat. Frunzele tinere nu mai au semne de deteriorare și, de îndată ce se instalează nopțile calde, plantele se vor regenera.
Frunze galbene la grâu. O posibilă cauză: ploile dese și reci
Nu doar temperaturile scăzute sunt de vină pentru îngălbenirea grâului, a orzului și a altor cereale păioase.
În unele regiuni, s-au înregistrat și precipitații abundente pentru o perioadă mai lungă, prin urmare, s-au format acumulări de apă și au apărut automat locuri cu o dezvoltare mai slabă a plantelor. A existat o lipsă de oxigen în sol și dezvoltarea sistemului radicular nu a decurs corespunzător.