Noua administraţie publică din cel mai mic oraş al Sălajului pune accent pe dezvoltarea infrastucturii în acest mandat, astfel că în următorii ani se aşteaptă realizarea reţelei de apă şi canalizare, dar şi reţeaua căilor de comunicaţie. Intenţia autorităţilor locale a fost aceea de a reduce cheltuielile până la 20% în fiecare sector, pentru a putea realiza un buget mai bun pentru investiţii. Din păcate, şi sportul va suferi puţin, deoarece bugetul alocat echipei de fotbal Silvania Cehu Silvaniei a fost micşorat puţin. “Oricum, nu vrem să uităm de sport şi chiar am vrea să punem mai mult bazele pe copii şi juniori”, spune viceprimarul Ciprian Antişan
Cehu Silvaniei (Szilágycseh – în maghiară , Bömischdorf – în germană) este cel mai mic oraş din judeţul Sălaj. Format din reşedinţa Cehu Silvaniei și satele aparţinătoare – Ulciug, Motiș, Nadiș și Horoatu Cehului -, Cehu Silvaniei avea o populație de 7.214 locuitori la recensământul din anul 2011, însă localnicii spun că au rămas acum puţin peste 6.500!
Orașul este situat în extremitatea nord-estică a regiunii istorice Crișana, în nordul județului Sălaj, la limita acestuia cu județul Maramureș, la distanța de 34 km față de municipiul Zalău şi la 54 km de Baia Mare. Împreună cu cele patru localități componente, formează o unitate teritorial-administrativă cu o suprafață totală de 67,77 km², la contactul Depresiunii Sălaj și a Culmii Sălajului cu Depresiunea Guruslău, în bazinul hidrografic al râului Sălaj.
Deși atestat documentar doar din anul 1405, sub denumirea de Chehy (1854 – Szilagy Cseh), în anul 1319 este semnalată prezența unei cetăți de pământ – Castrum Cheevar, care se pare că a avut rolul de a apăra asezarea din vatra actualului oraș Cehu Silvaniei. În istoria orașului se consemnează diferite perioade de prosperitate economică, dar și de decădere. Aici se pot aminti construirea castelului fortificat al Cehului (anul 1526) de către Belteki Dragffi Janos, privilegiul dat cetății de Sigismund Bathory la 1529 pentru a se autoguverna, asediul cetății de către armatele imperiale austriece la mijlocul secolului XVI, asediile repetate ale armatelor otomane, rolul cetății jucat în timpul răscoalei curuților, mişcările revoluţionare de la 1848, cele două războaie mondiale şi perioada comunistă, sunt doar cateva episoade care si-au pus amprenta asupra așezării.
Citește și: Poșta Română inițiază un program de plecări voluntare pentru reorganizarea companiei
Celelalte localități componente sunt atestate documentar încă din prima jumătate a secolului al XIII-lea. Horoatu Cehului este atestat documentar în anul 1220 sub denumirea de Villa Chroat, Motiș în anul 1387 sub denumirea de Villa olachalis Mutos, Nadiș în anul 1387 sub denumirea de Villa olachalis Nadasd și Ulciug tot în anul 1387 sub denumirea de Volcsek.
Să mai spunem că maghiarii sunt majoritari în Cehu Silvaniei, cu un procent de 49,4%, pentru ca românii să aibă un procent de 43,47% și rromi 4,75%. Pentru 2,22% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, nu există o religie majoritară, locuitorii fiind ortodocși (46,09%), reformați (43,14%), romano-catolici (3,6%) și martori ai lui Iehova (1,86%). Pentru 2,3% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Cel mai mic oraş din judeţul Sălaj a fost vitregit de-a lungul timpului din toate punctele de vedere, iar posibilităţile de dezvoltare au fost tot timpul mai reduse. Aşezat undeva la limita cu judeţul Maramureş, Cehu Silvaniei a fost considerat cam tot timpul mai aproape de Baia Mare decât de Zalău, deşi municipiul de la poalele Meseşului se află la 34 km distanţă, în timp ce capitala Maramureşului e la 54 de kilometri. Astfel, locuitorii oraşului şi ai celor patru sate aparţinătoare, respectiv Motiş, Noţig, Ulciug şi Horoatu Cehului, şi-au găsit mai mult speranţa în Baia Mare, între cei doi poli existând relaţii comerciale, dar şi de altă natură. Cu toate acestea, oraşul Cehu Silvaniei nu a putut înflori la fel ca şi alte aşezări urbane, şi nu numai aşezarea a stopat dezvoltarea pe orizontare, ci şi alte cauze au dus la încetinirea progresului. Interesant, două dintre cauze pot fi şi populaţia redusă şi faptul că Cehu Silvaniei este… oraş şi nu comună, aceasta în condiţiile în care oraşul de la contactul Depresiunii Sălaj şi a Culmii Sălajului cu Depresiunea Guruslău nu prea a putut accesa proiecte europene.
“Din cauza faptului că Cehu Silvaniei nu are 10.000 de locuitori, punctajele noastre au fost tot mici, pierzând astfel multe proiecte europene, într-o perioadă în care comune prospere din Sălaj s-au putut dezvolta puternic pe bani europeni”, spune viceprimarul Ciprian Antişan, un tânăr cu perspective bune şi care vine în admnistraţia publică după ce ani bun a lucrat în mediul privat.
După alegerile de anul trecut, conducerea Primăriei a fost schimbată, iar primarul Cheregi Ioan şi viceprimarul Ciprian Antişan au venit cu un plan de investiţii, în care să se pună accentul pe dezvoltarea infrastructurii în acest mandat, astfel că în următorii ani se aşteaptă realizarea reţelei de apă şi canalizare, dar şi a reţelei de drumuri.
“Intenţia noastră a fost aceea să reducem cheltuielile cu 20% în fiecare sector şi astfel să punem de o parte bani pentru partea de investiţii. Din păcate, oraşul nostru pe partea de infrastructură stă foarte prost şi din 10 persoane care îmi intră în birou, nouă mi se plâng de starea drumurilor şi de starea sistemului de apă şi canalizare. Atunci, încercăm să axăm puţinii bani pe care îi avem pe partea asta cum ar veni, doleanţele oamenilor”, spune “vicele” Ciprian Antişan.
Să spunem că bugetul oraşului pentru anul 2017 este este la 11 milioane de lei, din care 2.7 milioane de lei vin pentru investiţii. Adică, undeva cam aceeaşi situaţie ca şi în anul trecut.
Pentru dezvoltarea oraşului, administraţia locală gândeşte cum să atragă cât mai mulţi investitori, pe lângă cei câţiva agenţi economici mai importanţi existenţi, precum Rombel, Cesimex, Silvana sau Angar Prod.
“Industria lemnului şi confecţiei sunt principalele industrii din oraş, dar noi încercăm să aducem noi investitori şi suntem deschişi pentru a ne mări bugetul. Din păcate, nici zona nu este foarte bună pentru a putea asigura un parc industrial pe măsură, iar populaţia şi forţa de muncă scăzută îi face să stea departe de noi. Oricum, nu refuzăm pe nimeni şi orice posibil investitor dispus să investească în oraşul nostru va fi ajutat cu ce ne stă în putinţă”, a punctat viceprimarul.
Tânăr şi plin de energie, acesta vrea să realizeze în funcţia de conducere de la Primărie ceea ce a realizat şi în mediul privat, dar spune că e greu să lucreze când totul merge greoi, anevoi, iar procedurile încetinesc foarte mult ritmul de lucru, precizând că – dacă instituţia ar fi firmă, nu ar putea funcţiona mai mult de trei luni, fiind condamnată să dispară!?
Cinematograful a fost reabilitat, ba chiar ar putea fi “reactivat”
Chiar şi în acest peisaj, noua administraţie locală trebuie să aducă oraşul acolo unde îl visează cehanii, cu atât mai mult cu cât arhitectura este una cel puţin interesantă.
“În anii trecuţi nu s-a încercat mai mult pe partea de finanţare. Din păcate, suntem un oraş cu mai puţin de 7.000 de locuitori, iar cu toate firmele de consultanţă cu care am vorbit au precizat că nu ne încadrăm la finanţare pe partea de infrastructură. În aceste condiţii, la început am încercat să reabilităm şcoli, am reabilitat Grădiniţa , ba chiar şi cinematograful”, spune Ciprian Antişan. În ce priveşte reabilitarea cinematografului, este vorba despre conservarea clădirii, deşi autorităţile ar gândi şi un proiect care să includă şi partea de aparatură, pentru ca locuitorii să poate beneficia la un moment dat şi de sală de film. “Înăuntru ploua şi trebuia să facem ceva, deoarece din punct de vedere arhitectural cinematograful este o clădire minunată. Pe viitor, însă, ar putea fi şi o afacere bună. Vorbesc, nu neaparat ca oraşul să aducă un mare profit, ci pentru ca locuitorii să aibă unde ieşi la film în oraşul nostru, să cheltuie banii în oraşul nostru, nu în alte oraşe”, a punctat viceprimarul.
Proiecte de 16 milioane de lei, pentru reţeaua de canalizare în satele aparţinătoare
Dacă până acum noua conducere a pus accentul pe reabilitarea unor clădiri, vin şi proiectele de anvergură. Astfel, Primăria Cehu Silvaniei a depus două proiecte importante pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Primul este în valoare de 16 milioane de lei şi care vizează reţeaua de canalizare pentru satele aparţinătoare. Totodată, s-a depus şi un proiect pentru asfaltarea unui segment de drum în satul Ulciug.
Centru multifuncţional la Cehu Silvaniei?
De vreo şase ani, Cehu Silvaniei rămăsese fără spital, după o controversată decizie a Ministerului Sănătăţii. La un moment dat, o persoană din Oradea, şi-a arătat intenţia de a deschide un Centru multifuncţional în vechiul Spital, cu un centru de zi, cu internări de zi, cu spitalizare de zi, cu minim 3 specialităţi, plus laborator. Instabilitatea politică din ultima perioadă a creat însă dubii, astfel că nu există o certitudine nici pe acest subiect.
Viceprimarul Ciprian Antişan: “Încercăm să eliminăm birocraţia”
În aşteptarea finalizării unor proiecte mari, administraţia locală a căutat şi alte măsuri prin care comunitatea să simtă un aer nou.
“Cel mai mare proiect de viitor este acela de a face oraşul Cehu Silvaniei să meargă bine. În ultima perioadă am făcut câteva angajări pe partea de gospodărire şi încercăm să eliminăm birocraţia din acte, să facem echipa noastră, de partea de construcţii, pentru care e mai greu să realizezi documentaţia decât să le execuţi”, este de părere viceprimarul.
În ce priveşte numărul de locuri de muncă, situaţia este cam aceeaşi precum şi în alte oraşe, adică… nu munceşte doar cel care nu vrea, deoarece locuri de muncă există. Astfel, pe lângă agenţii economici din oraş, tinerii au fost atraşi şi de o firmă din Maramureş şi la Cehu Silvaniei există un subcontractant de la o firmă din Fărcaşa, care ansamblează aici contactoare, dar care se ocupă şi de confecţii. Pe lângă aceştia, şi societatea Amise Baia Mare avea intenţii de a “racola” forţă de muncă din Cehu, dar intenţiile autorităţilor locale au fost cele de a copia scenariul cu firma din Fărcaşa, deoarece oamenii evită naveta. “Le-am zis că decât să ducă oamenii la muncă, mai bine ar aduce munca la oameni”, spune viceprimarul. Nu ştim cum se vor derula discuţiile, cert este că societatea din Fărcaşa se plânge acum de lipsa de forţă de muncă!?
Silvania, cu jucători locali?
Ca şi orice altă comunitate locală, şi sportul îşi are rolul şi locul său la Cehu Silvaniei. “Sportul rege” are tradiţie în oraş, iar Silvania Cehu Silvaniei a făcut chiar şi performanţă, astfel că echipa oraşului a fost campioană a Sălajului, evoluând cu succes şi în eşaloanele superioare. Mai mult, din Cehu Silvaniei s-au afirmat şi jucători de marcă, ce au ajuns şi în prima ligă. În ultimul deceniu, istoria fotbalului a fost mai tulbure, astfel că a existat an fără activitate în oraş.
Acum câţiva ani, Horaţiu Bogar s-a implicat şi a alcătuit o nouă formaţie, în care se îmbină jucători locali cu jucători din alte localităţi, chiar şi din Cluj-Napoca! După un început mai greoi, echipa şi-a dat drumul şi în sezonul trecut s-a bătut la primele locuri. În vară, acolo s-au schimbat puţin liniile şi rezultatele nu au mai fost atât de bune. Totuşi, formaţia pregătită de Adrian Deac a avut şanse la locul 6 până spre finalul sezonului, dar câteva sincope au adus Silvania până pe locul 10, unde s-a şi clasat.
“Împreună cu antrenorul Adrian Deac, am fost la mai mulţi agenţi economici din oraş, pentru a susţine activitatea echipei. Am avut promisiuni că ne vor ajuta şi sper să se ţină de cuvânt. Primăria va susţine echipa în fiecare an, dar am avut şi discuţii cu cei care se ocupă de club, în ce priveşte componenţa lotului. Până acum, se mergea pe ideea aducerii jucătorilor mai experimentaţi din afara oraşului, pentru o clasare pe locurile fruntaşe. Am vorbit şi cu domnul Szabo Zoltan de la AquAngar – unul dintre principalii sponsori ai echipei- şi am ajuns la un acord că ar fi mult mai bine să creştem noi tineri. Dacă tot dăm suma aceasta de bani, măcar să creştem jucători de-ai noştri, jucători din comunitatea noastră. Astfel, aşa vom porni la drum în sezonul viitor”, ne-a declarat primarul Chereji Ioan.
Primăria vrea să pună accentul pe grupele de copii şi juniori
Alături de câţiva sponsori locali – în fruntea cărora se află Szabo Zoltan de la Angar Prod, Primăria susţine an de an activitatea sportivă. Pentru anul 2017, autorităţile locale au pregătit pentru fotbal undeva la 40.000 de lei, mai puţin decât anul trecut, dar situaţia vine de la o dorinţă a autorităţilor locale de a găsi resurse pentru investiţii.
“Pe partea de sport a fost alocată suma de doar 40.000 de lei. Bineînţeles, mai avem cultura şi toată partea asta de sport şi cultură cheltuie destul de mult din bugetul nostru. Ştiu că alte oraşe au un alt potenţial, dar din păcate Cehu Silvaniei a rămas un pic în urmă şi încercăm să ne axăm şi să cheltuim banii acolo unde e necesar. Personal, mi-aş dori să alocăm aceşti bani pentru echipa de juniori, să investim în copiii noştri. Uitaţi ce a făcut Hagi cu echipa lui, din nimic a adus-o campioana României. Sigur, acolo vorbim deja de un alt nivel, dar noi vrem să-i vedem în teren pe tinerii noştri”, spune viceprimarul de Cehu.
Primii paşi s-au şi făcut, astfel că Cehu Silvanei s-a înscris anul trecut în Campinatul Naţional de juniori D, Chiar dacă nu au avut experienţă competiţională, puştii pregătiţi de profesorul Mirel Olăhuţ s-au clasat pe podium, ocupând la fial locul trei. În perspectivă, Silvania s-ar putea înscrie şi la alte grupe de juniori.
Urmează realizarea contractului de finanţare cu Primăria
De când a fost realizat noul club sportiv de la Cehu Silvaniei, activitatea a continuat din inerţie şi Primăria a susţinut activitatea, an de an. Între cele două părţi nu a existat însă un contract. În această vară, acest neajuns va fi depăşit, iar clubul va face un proiect de finanţare, pe care consilierii locali îl vor vota. Pe baza acestuia, Silvania va primi finanţare, dar numai până la 90% din buget, restul de bani urmând să fie acoperiţi din alte surse.
“În momentul de faţă nu există contractul de finanţare între Primărie şi clubul Silvania şi chiar îl aşteptăm pentru următoarea finanţare. Vorbeam cu contabilii noştri şi pentru următorul sezon o să încheiem acel acord de parteneriat”, arată viceprimarul.
Rezultate notabile pentru echipele de rugby-tag din Cehu Silvaniei!
Fotbalul nu este şi singurul sport din oraş, deoarece tenisul de masă are rezultate destul de bune şi tinerii din Cehu Silvaniei au participat cu rezultate bune la competiţii din ţară. Recent, şi la Cehu Silvaniei a existat o competiţie de “ping-pong” în organizarea profesorului Mirel Olăhuţ şi la care autorităţile locale s-au implicat financiar.
Mai apoi, în ultimii doi ani, rugby-tag a avut o mare dezvoltare, cu atât mai mult cu cât Gheorghe Sabău este originar din Motiş, iar directorul de Dezvoltare Transilvania Nord din cadrul Federaţiei Române de Rugby a fost trup şi suflet pentru ca cehanii săi să progreseze în acest sport. Astfel, acum trei ani, la Şcoala Gimnazială “Andrei Mureşanu” din Cehu Silvaniei a fost înfiinţată prima echipă de rugby din Sălaj!
Rezultatele nu au întârziat, astfel că formaţii de rugby-tag din Cehu au realizat performanţe notabile. În decembrie 2014, echipa Şcolii Gimnaziale “Andrei Mureşanu” din Cehu Silvaniei a câştigat proiectul “Muguri de campioni” la care au participat 20 de formaţii din ţară! În anul 2015, aceeaşi echipă – pregătită de profesorul Sergiu Moldovan – a câştigat faza judeţeană la ONSS, dar şi cea zonală de la Şuncuiuş (Bihor), ajungând în primele opt echipe din România!
În acest an, a venit rândul echipei de la Liceul Tehnologic “Gheorghe Pop de Băseşti” (profesorul Claudiu Pupăză) să câştige faza judeţeană la ONSS, pentru ca Şcoala Gimnazială “Andrei Mureşanu” să se impună la faza zonală a Gimnaziadei de rugby!
Aşadar, auspicii bune pentru sportul de la Cehu Silvaniei şi comunitatea locală are speranţe ca oraşul să se poate lăuda în următorii ani cu echipe sportive bune, iar în componenţa lor să îi regăsească pe tinerii lor. În ce priveşte viaţa cotidiană din Cehu Silvaniei nu putem decât să îl parafrazăm pe viceprimarul Ciprian Antişan: “Cehu este un oraş mic, liniştit, cu puţine resurse. Totuşi, pentru cei care doresc o viaţă liniştită, aici e locul de vis”.
Pentru final, vom da din nou cuvântul gazdei noastre, pentru a concluziona asupra discuţiilor: “Înţelegerea dintre noi, conducerea şi personalul Primăriei este una extraordinară, chiar şi cu cetăţenii. Însă, nu pe toţi cetăţenii îi poţi mulţumii. Pe cât ne stă în putinţă, încercăm să ajutăm pe toată lumea. Eu vreau să urez pe final cetăţenilor oraşului Cehu Silvaniei sănătate şi să aibă încredere în noi, că vom face tot posibilul ca totul să decurgă bine, în limita posibilităţilor”, a conchis Ciprian Antişan.
Sursa text si foto Sportulsalajean.ro