Extern

Jens Stoltenberg: „Dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, Ucraina va înceta să existe ca stat și va fi periculos și pentru noi”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut o conferință de presă la sediul alianței, după discursul lui Vladimir Putin privind anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene.
Declarațiile lui Stoltenberg:

Putin a pretins încă patru regiuni ucrainene ca fiind parte din Rusia. E cel mai mare teritoriu european preluat cu forța de la al Doilea Război Mondial până în prezent. E o zonă cam de mărimea Portugaliei.
Pretinsele referendumuri au fost gândite în Moscova și impuse în Ucraina, într-o încălcare completă a dreptului internațional. Această preluare de teritoriu e ilegală și ilegitimă.
Aliații NATO nu recunosc și nu vor recunoaște vreun teritoriu dintre acestea ca fiind parte a Rusiei și facem apel la toate statele să respingă încenrcările Rusiei de a acapara teritoriul
Aceste teritorii sunt ale Ucraine! Donețk e ucrainean, Lugansk e ucrainean, Zaporojie e ucraineană, Herson e ucrainean, așa cum Crimeea e ucraineană.
E a doua oară când Rusia a luat din teritoriuul ucrainean cu forța, dar nu schimbă natura conflictului: rămâne războiul brutal al Rusiei împotruiva Ucrainei și nu schimbă determinarea noastră a ajuta Ucraina.
NATO nu e parte a conflictului, dar oferim sprijin Ucrainei ca să se poată apăra. Alianța noastră e defensivă, rămânem uniți și determinați să apărăm și să protejăm fiecare centimentru de teritoriu aliat.
E un moment crucial. Putin a mobilizat sute de mii de oameni și s-a angajat într-un război sângeros și brutal și acum a anexat ilegal și mai mult teriroriu ucrainean. E cea mai serioasă escaladare de la începutul războiului. Toate acstea nu arată putere, ci slăbiciune. Arată că războiul nu merge cum vrea Putin și că obiectivele sale stategice nu au fost atinse.
Putin poartă întreaga responsabilitate pentru acest război și e responsabilitatea lui să pună capăt războiului, să pună capăt suferinței bravilor ucraineni, să pună capăt crizei energetice și alimentare care afectează atâta lume.
Dacă Rusia încetează să mai lupte, va fi pace. Dacă Ucraina va înceta să lupte, va înceta să mai fie un stat independent și suveran în Europa.
NATO reafimă sprijinul pentru independența, subveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Continuăm sprijinul pentru Ucraina cât va fi nevoie!