În ultimele două zile, aproximativ 660 militari și 230 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 95 de misiuni de patrulare în comun cu forțele MAI, întărire a prezenței la frontieră, transport echipamente medicale, instalare corturi pentru triaj epidemiologic, amenajări genistice la locația de instalare a spitalului ROL 2 și transport persoane, potrivit unui comunicat de presă al MApN.
”Militarii Armatei României vor îndeplini fiecare misiune în sprijinul forțelor Ministerului Administrației și Internelor (misiuni de de patrulare în comun, întărire a prezenței la frontieră și paza unor obiective) conform prevederilor Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și ale ordonanțelor militare emise ulterior, cu respectarea strictă a prevederilor legilor și regulamentelor militare aplicabile în aceste situații. Echiparea militarilor pentru executarea acestor misiuni este standard și include armamentul individual. Aceste tipuri de misiuni nu sunt executate cu tehnică de luptă blindată sau armament greu. Deplasarea la locul de desfășurare a misiunilor se execută cu autoturisme de teren, autovehicule neblindate tip URO VAMTAC sau HMMWV (HUMVEE), precum și cu alte mijloace logistice folosite pentru desfășurarea misiunilor”, se precizează în document.
Citește și: Incident șocant în București: Trei picioare amputate furate de la Spitalul Cantacuzino
De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii coronavirusului, MApN a sprijinit autoritățile centrale și locale printr-un număr de 186 misiuni, la care au participat 1.341 militari și 380 mijloace tehnice.
Acestea au inclus instalarea spitalului de campanie ROL 2 de la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”; instalarea unor corturi pentru organizarea fluxurilor de triaj epidemiologic în spitalele militare şi civile din ţară (41 de corturi); misiuni de transport aerian a unor echipamente de protecţie medicală (trei misiuni – din Germania, Turcia şi Coreea de Sud); misiuni de evacuare aeriană a unor cetăţeni români din străinătate (patru misiuni – din Germania şi Italia); suplimentarea echipelor medicale pentru triajul epidemiologic în puncte de trecere a frontierei şi aeroporturi.
”Pentru executarea misiunilor repartizate, MApN poate aloca gradual, în funcție de solicitări, un număr de aproximativ 10 mii de militari. La nevoie, sunt prevăzute forțe și mijloace și în rezerva acțională”, mai menționează instituția.
Citește și: O mamă și fiul ei uciși în Bihor: suspectul, un recidivist, identificat în arest pentru viol
sursa