Politica

Marcel Vela: România are suficiente rezerve

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, dă asigurări că ţara noastră are suficiente rezerve de grâu de anul trecut pentru consumul intern până la finalul acestei veri sau chiar până la începutul toamnei.

Vela afirmă că exporturile realizate de România în Uniunea Europeană nu vor ajunge în ţări din afara spaţiului comunitar.
Ministrul de Interne spune că măsura de a opri exporturile nu s-a luat din cauză că nu am mai avea suficient grâu: „Suntem preocupaţi de securitatea alimentară a românilor. În consecinţă, am făcut acest prim pas prin care am interzis exporturile către state terţe sau alte variante (…). Cu siguranţă vom verifica tot traseul fiecărui export şi vom lua o decizie ulterioară dacă nu se respectă ceea ce prevede Ordonanţa numărul 8. Vreau să asigur românii că nu suntem în această situaţie în care să oprim de tot exportul, că nu am avea grâu, că se termină în luna iunie. Avem grâu şi în rezervele de stat, există grâu şi la agenţi economici şi în silozuri. Măsura de a interzice exporturile este o măsură de prevenţie, în sensul în care oricum cu ceea ce avem în silozuri, cu ceea avem la societăţile private, ceea ce există în rezervă, vine şi recolta din acest an, ne asigură consumul pentru perioada următoare”, a afirmat Marcel Vela.

Vela subliniază că există suficiente rezerve de grâu pentru consumul intern chiar dacă s-ar lua în calcul faptul că, din cauza secetei, producţia de grâu de anul acesta ar fi la jumătate faţă de anul trecut.

sursa