Sanatate

Masca medicală protejează mai mult decât una din stofă

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că măștile chirugicale oferă o protecție mai mare în fața infecției cu coronavirus față de cele din pânză, iar măștile de tip FFP 2 sunt mai eficiente decât cele chirurgicale. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a făcut aceste precizări în contextul în care în unele state este luată în discuție posibilitatea de a fi introdusă obligativitatea purtării de către populația generală a măștilor medicinale. Arafat spune însă că în țara noastră nu s-a discutat până acum despre această măsură.

Precizările lui Raed Arafat despre măștile de protecție

„Știu aceste discuții, cel puțin din partea Germaniei, nu știu dacă sunt astfel de recomandări și din partea altor țări. Clar că aici se dorește o protecție maximă și o limitare maximă a răspândirii. Știm că o mască medicală, chirurgicală, protejează mai mult decât o mască de stofă și știm că o mască FFP2 protejează mai mult decât o mască chirurgicală, dar aici intervine problema costului”, a explicat Raed Arafat, la Digi 24.

În acest context, se pune însă și problema dacă cetățenii pot face față costurile pe care le implică achiziționarea unor măști de acest tip.

„Problema suportării costului de către cetățean – nu știu câți oameni vor putea să suporte achiziționarea unor măști FFP2, de exemplu, continuu, pe o perioadă de câteva luni, deci de aici cred că rezultă foarte multe discuții și trebuie să vedem și dacă în alte țări aceste reguli vor fi solicitate sau vor fi impuse”, a mai spus Raed Arafat.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat recent că măștile de protecție confecționate din până sunt eficiente și în cazul noilor tulpini ale coronavirusului.

sursa