România este în carantină din cauza epidemiei de coronavirus până la jumătatea lunii mai, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vorbește de o prelungire a restricțiilor cel puțin pentru o parte din sectoare, cum ar fi mall-urile și adunările publice.
Viitoare măsuri de relaxare a restricţiilor impuse pe fondul epidemiei de COVID-19
Citește și: Gigi Becali îl atacă pe Crin Antonescu: „Vii acum, după 10 ani, când ai mai băut și 10 cisterne de bere?”
Tătaru a precizat, luni, într-un interviu pentru Digi24, că măsuri de relaxare a restricţiilor privind circulaţia persoanelor vor fi luate atunci când curba cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus şi a cazurilor critice va începe să scadă.
Potrivit acestuia, Ministerul Sănătății are în vedere o relaxare graduală, pe categorii de vârstă și în funcție de numărul de cazuri de pacienți dintr-o localitate.
Citește și: Călin Georgescu nu va putea candida la alegerile prezidențiale din 2025. Avertismentul lui Gigi Becali
Evaluare a epidemiei de coronavirus, făcută după Paște
Următoarea evaluare a epidemiei de coronavirus în România se va face la șapte-zece zile după sărbătorile Pascale, a spus Tătaru, iar după aceasta vor fi trase noi consluzi și se vor anunța noi decizii.
Citește și: Călin Georgescu și insistența pentru reluarea turului doi: strategii, acuzații și implicații
“ Încă suntem precauţi şi menţinem măsurile de izolare, distanţare socială şi urmărim îndeaproape fiecare localitate, fiecare focar”, precizează el.
Ministrul Sănătății spune că întâi trebuie să ajungem la un număr de cazuri constant şi după aia ne gândim la descreştere.
“Nu vorbim de relaxare deocamdată”, subliniează Nelu Tătaru.
Masca chirurgicală și mânușile, obligatorii
Ministrul Sănătății vrea ca după relaxarea restricțiilor oamenii să poată ieși din case cu măști chirurgicale și mânuși.
Mall-urile și adunările publice rămân în continuare interzise
Totodată, Tătaru a spus că nu se pune în discuție redeschiderea mall-urilor și nici organizarea vreunui eveniment public.
Bilanțul epidemiei de coronavirus în România
Grupul de Comunicare Strategică anunță că până luni, la ora 13.00, la nivel național au fost confirmate 8.936 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Este vorba despre o 190 de noi cazuri de coronavirus față de raportarea făcută duminică, la aceeași oră.
În secțiile de terapie intensivă în spitalele din România sunt 261 de pacienți diagnosticați cu noul coronavirus.
Totodată, Ministerul Sănătății anunță că 469 de români infectați cu SARS-CoV-2 au decedat. Majoritatea pacienți cu multiple comorbidități.
Potrivit lui Nelu Tătaru, 10 judeţe plus Bucureştiul au 70% din cazuri, iar alte 6 judeţe au trecut de 300 de cazuri.
”Terapia intensivă este cea care face diferenţa în acest moment şi aduce un suport” a spus Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că un vârf al epidemiei ar însemna conform calculelor autorităţilor române, un număr de 15-20.000 de cazuri.
Grupul de Comunicare Strategică mai transmite că, în acest moment, la nivel național sunt în carantină instituționalizată 14.530 de persoane, iar 42.846 de persoane sunt în izolare la domiciliu, fiind monitorizate de personal medical.
Alexandru Rafila: Probabil că 15 mai este o dată rezonabilă pentru o relaxare a restricțiilor
Pe de altă parte Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a avansat recent jumătatea lunii mai ca dată posibilă de la care ar putea avea loc o relaxare a restricțiilor pe teritoriul României. Rafila a susținut că începând din 15 mai copiii ar putea avea permisiunea de a ieși din casă ca să se joace și să alerge, în timp ce persoanele vârstnice și-ar putea părăsi locuințele în timpul serii pentru a face mișcare.
Sursa