Extern

NATO scoate avioanele de luptă pentru a …

NATO va organiza exerciţiul Steadfast Noon, de luni până pe 30 octombrie, în cadrul căruia forţele aeriene ale întregii Alianţe îşi vor exercita capacităţile de descurajare nucleară.
NATO începe exerciţiile aeriene pentru a testa capacitatea de descurajare nucleară: zeci de avioane vor fi scoase din hangare. În cadrul exerciţiilor, cel puţin 60 de avioane de diferite tipuri, inclusiv avioane de vânătoare din a patra şi a cincea generaţie, şi bombardiere americane cu rază lungă de acţiune B-52 vor zbura peste Belgia, Marea Nordului şi peste Marea Britanie.

Exerciţiul, care nu implică utilizarea armelor reale, „ajută să se asigure că descurajarea nucleară a Alianţei rămâne sigură, sigură şi eficientă”, a explicat un purtător de cuvânt al Alianţei.
Exerciţiile au loc în contextul în care tot mai mulţi oficiali ruşi din preajma lui Vladimir Putin putin ameninţă Occidentul cu armele nucleare. SUA şi aliaţii au precizat însă că nu sunt indicii care să indice o decizie iminentă a Moscovei de a folosi arsenalul nuclear, încadrând declaraţiile în retorica de război.

Rusia „probabil că nu poate reface stocurile de rachete”, potrivit serviciilor secrete britanice

Rusia este „probabil incapabilă să producă muniţii avansate în ritmul în care sunt consumate”, potrivit celei mai recente actualizări a Ministerului britanic al Apărării.Rusia „probabil că nu poate reface stocurile de rachete”, potrivit serviciilor secrete britanice
Ministerul a declarat că atacuri precum cele lansate luni în Ucraina, în care Rusia a lansat aproximativ 80 de rachete de croazieră, reprezintă o „degradare suplimentară a stocurilor de rachete cu rază lungă de acţiune ale Rusiei, ceea ce probabil va limita capacitatea acesteia de a lovi volumul de ţinte pe care îl doreşte în viitor”.

sursa