Declin drastic al numărului fermelor din UE, avertizează europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, într-o postare Facebook.
„În 2020, în UE existau 9,1 milioane de ferme.
Citește și: Câți ani trăiește un șoarece de câmp?
Se estimează că acestea sunt cu 5,3 milioane mai puține ferme decât în 2005 (echivalentul unui declin de aproximativ 37%).
Deși în 2020 existau mai puține ferme de toate tipurile în UE decât în 2005, scăderile în unele tipuri de ferme au fost mult mai accentuate decât altele;
– au fost cu 2,6 milioane mai puține ferme mixte
– cu 1,6 milioane mai puține ferme specializate în zootehnie
– cu 0,9 milioane mai puține ferme specializate în culturi
Puțin mai mult de o cincime (22 %) din fermele din UE au fost ferme zootehnice specializate, specializarea în sectorul produselor lactate fiind cel mai frecvent tip (5 % din totalul fermelor), urmată de creșterea și îngrășarea bovinelor, păsări de curte și ovine, caprine și alte animale de pășunat (fiecare 4 %).
În 2020, puțin sub o cincime (19 %) din totalul exploatațiilor agricole din UE erau ferme mixte, ceea ce înseamnă că acestea aveau mai multe culturi și/sau animale fără o singură activitate care să reprezinte cel puțin două treimi din producția standard.
Citește și: Cum se dezinfectează corect cotețele de găini și alte păsări
În termeni generali, s-au observat proporții mari de ferme specializate în culturi în multe țări din Europa de Est, cum ar fi Bulgaria (73%), Ungaria (72%) și România (67%), precum și în țări mediteraneene precum Grecia (74%), Malta (63%) și Croația (61%). Fermele specializate de creștere a animalelor au fost mai răspândite în mai multe țări din nord-vestul Europei, cum ar fi Luxemburg (82% din totalul fermelor), Irlanda (79%) și Țările de Jos (58%).” a informat eurodeputatul.
Citește și: Cum să Înființezi o Crescătorie de Știucă