Extern

„O poveste de groază”: India a atins cifra devastatoare de 200.000 de decese provocate de coronavirus

Se crede că numărul real de decese este mult mai mare, multe dintre acestea nefiind înregistrate oficial.

Aprovizionarea cu oxigen rămâne extrem de scăzută în întreaga țară, piața neagră fiind singura opțiune pentru unii oameni.

Crematoriile funcționează non-stop, cu piruri improvizate în parcări.

Au existat cel puțin 300.000 de noi infecții în fiecare zi în ultima săptămână, cu peste 360.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore miercuri. Per total, au fost înregistrate peste 17,9 milioane de cazuri.

Ajutorul străin a început să sosească din Marea Britanie și Singapore. Rusia, Noua Zeelandă și Franța s-au angajat să trimită echipamente medicale de urgență și chiar rivalii regionali Pakistan și China și-au lăsat deoparte diferențele și au promis că vor ajuta.

Cu toate acestea, experții spun că ajutorul va avea un efect limitat doar într-o națiune care are o populație de 1,3 miliarde.

Așa cum s-a întâmplat: difuzarea live a BBC asupra creșterii Covid din India
De ce criza Covid din India contează pentru întreaga lume
Incinerările în masă non-stop ale Indiei
Un site guvernamental unde indienii se pot înregistra pentru un program de vaccinare s-a prăbușit la scurt timp după lansarea miercuri, în timp ce zeci de mii de oameni au încercat să îl acceseze.

Și în statul Assam, un cutremur cu magnitudinea 6,4 a afectat spitalele care erau deja supuse unei tensiuni intense. Oamenii fugeau de casele lor și de alte clădiri în panică.

Datele privind mortalitatea în India sunt slabe, iar decesele la domiciliu sunt adesea neînregistrate, în special în zonele rurale. Există rapoarte despre jurnaliștii care numără corpuri la morgași, pentru a încerca să obțină un număr mai precis.

În Uttar Pradesh, oficialii din domeniul sănătății au declarat că 68 de persoane au murit într-o zi la începutul acestei luni în tot statul. Dar un ziar hindi a subliniat că oficialii au mai spus că au existat 98 de înmormântări Covid doar în capitala Lucknow.
Un sentiment tragic al inevitabilității
De Rajini Vaidyanathan, corespondent BBC Asia de Sud

Este o poveste de groază repetată. În fiecare zi din această săptămână m-am trezit la mesaje de la prieteni și familie din India, cerând ajutor.

Postările de pe rețelele sociale documentează disperarea. Și nu este doar în Delhi, ci în fiecare colț al țării.

„Poate cineva să găsească un pat în Jaipur pentru tatăl unui prieten?”

„Cine poate ajuta la găsirea de oxigen pentru bunica unui prieten în Uttar Pradesh?”

„Nu există paturi în Pune, ce ar trebui să facem?”

Și uneori mesajele sunt chiar mai sumbre. „Vecina mea a murit ieri”, mi-a spus un prieten. – Nu i-am putut aduce un pat.
sursa