Organizația Mondială a Sănătății s-a răzgândit cu privire la o declarație făcută cu o zi înainte de un reprezentant al său, potrivit căruia pacienții asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul.
Doctorul Maria Van Kerkhove, cea care a făcut declarația anterioară, a declarat marți că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate și că a fost vorba despre o „neînțelegere”.
„Cred că este o neînțelegere să afirmi că transmiterea asimptomatică la nivel global este foarte rară. Răspundeam la o întrebare, nu vorbeam pe baza politicilor OMS”, a spus dr. Maria Van Kerkhove, potrivit The New York Times.
O conferință specială în acest sens a fost organizată marți la sediul OMS, pentru a face aceste clarificări. După clarificările de astăzi, rămâne în vigoare declarația oficială a OMS, mai ales că afirmația epidemiologului nu era bazată pe date publice care să o susțină.
Citește și: Rafila propune schimbări în salarizarea medicilor: „Trebuie să rupem pisica”
„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, declara luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă.
De asemenea, afirmația nu făcea distincția între răspândirea asimptomatică și presimptomatică. Alte studii au arătat că o persoană infectată este cea mai contagioasă chiar înainte să apară simptomele.
În cadrul declarației de marți, Maria Van Kerkhove a mai spus că există alte studii care arată că rata pacienților fără simptome și capabili să împrăștie virusul variază între 16 și 40%.
Citește și: Beneficiile suplimentelor organice pentru sănătatea modernă: De ce să alegi naturalul
Potrivit sursei citate, rămâne în continuare în vigoare ideea că multe lucruri care credem că sunt valabile despre coronavirus se pot schimba. Până acum s-au dovedit să funcționeze distanțarea fizică și purtarea măștilor, chiar și de către persoanele care nu se simt bolnave.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a infirmat zvonul conform căruia pacienții asimptomatici nu transmit COVID-19, declarând că trebuie să-i protejăm pe cei vulnerabili.
Citește și: Laptele de Aur, Băutura Care Te Scapă de Stres și Insomnie
„Dacă eu sunt asimptomatic, dar sunt pozitiv, transmit virusul. Dacă vine cineva de la OMS și ne spune că transmiterea după 14 zile nu mai e plauzibilă, atunci spunem că 14 zile stai asimptomatic și apoi, chiar dacă ești pozitiv, nu mai transmiți și poți să pleci în comunitate.
Dar noi trebuia să-i protejăm pe cei care sunt vulnerabili, trebuia să oprim răspândirea de către oamenii care sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici. Așa s-a transmis în comunitate. Urci în autobuz, nu ești simptomatic sau ești foarte ușor simptomatic, dar infectezi câteva persoane până ai coborât din autobuz”, a spus Arafat la Sinteza Zilei de la Antena 3.