Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate, respinsă la Comisia Juridică a Senatului

Comisia Juridică a Senatului a respins, marți, ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Au fost opt voturi „pentru” şi trei „împotrivă”. Doar senatorii juriști ai PNL și USR au votat în favoarea ordonanței.

Raportul de respingere adoptat de Comisia Juridică va fi dezbătut în plenul Senatului, unde PSD deține majoritatea. For decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.
Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, adoptată de Guvern pe 3 februarie, a fost înregistrată vineri, la Senat, în calitate de prim for legislativ sesizat.

Citește și: Elena Udrea critică sistemul judiciar în contextul cazului Călin Georgescu: „Ignorarea deciziilor CCR pune în pericol drepturile cetățenilor”

Actul normativ respins de senatorii jurişti prevede, printre altele, trei zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie din țară sau din străinătate la parlamentare.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile cum este în prezent.
Premierul desemnat Ludovic Orban spunea că parlamentarii nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate pot modifica actul normativ în Parlament.

Citește și: De ce vrea prorusul Călin Georgescu neapărat să obțină șefia statului român?

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al Partidului Social Democrat, a declarat că PSD are un plan detaliat pe care îl va pune în aplicare în următoarea perioadă, dând de înţeles că social democraţii sunt pregătiţi „şi de anticipate”.

„Cu certitudine, Partidul Social Democrat nu va vota acest guvern. Avem nu neapărat o strategie, ci chiar avem un plan detaliat cum și domnul Orban a avut un plan detaliat când a venit noaptea să zvârle o ordonanță de urgență anticonstituțională.

Citește și: PSD pregătește un proiect de lege pentru reorganizarea administrativ-teritorială: Reformă în sprijinul comunităților locale

Eu vreau să se respecte legile. să nu venim cu regulin noi în timpul jocului, nu avem nicio problemă, suntem pregătiți și de anticipate, de votul românilor, nu înțelege de ce se fac anticipate cu două luni înainte de cele de la termen și mi-aș dori ca domnul Orban să iasă și să spună românilor de ce își dorește alegeri anticipate, fiindcă dorește să ocolească niște legi pe care trebuie să le pună în aplicare pe data de 1 septembrie”, a precizat Marcel Ciolacu.

sursa

Lasă un răspuns