Extern

Papa Francisc avertizează că războiul din Ucraina „riscă să fie uitat”

Papa Francisc exprimă îngrijorarea cu privire la riscul de a se estompa atenția internațională asupra războiului dintre Rusia și Ucraina, într-o scrisoare adresată Bisericii Greco-Catolice Ucrainene scrie digi24.ro

Conflictul, care a început în februarie 2022, intră în al doilea an, iar Papa subliniază pericolul ca sprijinul occidental pentru Ucraina să slăbească pe măsură ce conflictul persistă.

În mesajul său, Papa Francisc condamnă atacurile asupra civililor și a infrastructurii vitale, calificându-le drept „josnice, inacceptabile și nejustificabile”. El îndeamnă comunitatea internațională și părțile implicate să caute soluții pașnice la acest război de uzură.

Papa a fost criticat anterior pentru reticența sa aparentă în a condamna deschis Rusia la începutul conflictului, dar a reiterat constant apelurile sale pentru pace. El a trimis un emisar special pentru pace, cardinalul italian Matteo Zuppi, pentru a facilita discuții în vederea repatrierii copiilor ucraineni din Rusia și din teritoriile ocupate.

Rusia indică deschiderea către discuții de pace, condiționându-le de recunoașterea noilor realități teritoriale. Cu toate acestea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că Moscova nu manifestă un real interes în dialogul pentru soluționarea conflictului.