
Partidele politice care refuză să voteze prelungirea stării de urgență
PSD, partidul cu cea mai mare pondere în Parlamentul generat de alegerile din decembrie 2016, a fost primul care a anunțat că „prelungirea stării de urgență, fără o perspectivă economică, ar fi un dezastru”, prin vocea lui Marcel Ciolacu, care a subliniat că social-democrații nu vor fi „de acord să avem încă o lună pierdută pentru cetățeni și pentru economie”.
„Ei și-au îndeplinit obligațiile cetățenești: au stat în case și au respectat regulile impuse de autorități. Dar ce a facut statul pentru ei în prima lună a stării de urgență?! Avem peste 1,2 milioane de români care și-au pierdut locul de muncă sau sunt în șomaj tehnic, zeci de mii de firme închise și miliarde de euro pierdute. (…) În aceste condiții, prelungirea stării de urgență fără o minimă garanție că vor fi luate măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconștiență totală”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD.
Citește și: Programul Visa Waiver pentru România ar putea fi amânat din cauza politicii de imigrație a SUA
Ulterior, într-o intervenție pe B1 TV, Marcel Ciolacu și-a nuanțat poziția și a precizat că social-democrații înțeleg „necesitatea prelungirii stării de urgență mai ales că vin Sărbătorile Pascale și lucrurile pot fi scăpate de sub control”, dar au o serie de îngrijorări „clare”.
„Astăzi (n.r. – luni) am trimis o scrisoare către domnul prim-ministru în niște termeni normali, instituționali pentru că este cazul ca toate forțele politice să se așeze la masă. (…) Înțelegem necesitatea prelungirii stării de urgență mai ales că vin Sărbătorile Pascale și lucrurile pot fi scăpate de sub control, dar avem îngrijorările noastre clare. În primul rând, această transparență în privința achizițiilor. Vedem în fiecare zi că izbucnește câte un scandal în presă privind aceste achiziții care sunt reglementate printr-o ordonanță, nu au niciun fel de transparență. Românii trebuie să știe cine a beneficiat de această pandemie și s-a bucurat să câștige în aceste vremuri tulburi. Marea problemă este în continuare testarea pe scară mai largă. Ne-am fi așteptat ca după 30 de zile să vină să dea un raport în fața românilor, nu în fața politicienilor sau a opoziției. Până acum, singurul proiect care e funcțional e cel cu 75% șomajul tehnic. Ieșim și anunțăm pompieristic anumite lucruri, de imagine, dar în spatele lor, de 30 de zile nu se întâmplă nimic”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Citește și: „11 pentru Cotroceni” – Alegerile prezidențiale din 2025
La rândul lor, parlamentarii Pro România ar putea refuza să voteze prelungirea stării de urgență. Mai exact, formațiunea condusă de Victor Ponta a precizat, chiar prin vocea președintelui său, că va sprijini în Parlament decretul prezidențial doar dacă Guvernul Orban și Klaus Iohannis „răspund pozitiv” la 15 solicitări.
Printre solicitările lansate de Pro România se numără măsuri precum prelungirea stării de urgență doar până la 1 mai, clarificarea restricțiilor, extinderea dreptului de transport pentru muncitorii sezonieri și pe teritoriul României, adoptarea unui pachet economic și fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de carantină, solicitarea unei alte sume de către România din partea UE, pentru că „suma de 3,3 miliarde este total insuficientă” sau suspendarea, pe perioada situației extraordinare, a exportului de bușteni și produse alimentare neprelucrate.
Citește și: Anamaria Gavrilă renunță la candidatura prezidențială și îl susține pe George Simion
Nici ALDE nu pare să susțină decretul președintelui, în condițiile în care liderul formațiunii, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că nu va vota pentru prelungirea stării de urgență. Mai mult decât atât, el a acuzat autoritățile că duc o „politică anti-românească”.
„Nu vreau să votez prelungirea stării de urgenţă pentru că văd că la adăpostul ei creşte lipsa de transparenţă şi deschide practic drum liber abuzurilor. Nu vreau să votez starea de urgenţă pentru că o parte importantă din ţară nu e afectată de coronavirus şi nu înţeleg de ce trebuie să penalizăm şi regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt şi celelalte”, a declarat Tăriceanu
sursa