Social

Persoanele cu Handicap Vor Primii Bani Anual

Persoanele cu Handicap Vor Primii Bani Anual pentru Terapia de Recuperare: O Schimbare Semnificativă Confirmată de Lege scrie avocatnet.ro

Începând cu aprilie 2023, persoanele cu handicap din România vor beneficia de un sprijin financiar anual destinat terapiei de recuperare. Legea 7/2023 privind susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități, ce a fost publicată în Monitorul Oficial, aduce această schimbare semnificativă în drepturile acestor persoane.

Conform noilor reglementări, persoanele cu handicap vor primi tichete anuale pentru recuperare sau reabilitare, cu recomandarea medicului de familie sau a specialistului. Această măsură reprezintă un pas important în sprijinirea comunității persoanelor cu dizabilități și evitarea instituționalizării acestora.

Metodologia de acordare, utilizare și decontare a tichetelor urmează să fie aprobată în următoarele 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, până pe 9 aprilie 2023, de către ministrul sănătății și cel al muncii. În cel mai optimist scenariu, aceste beneficii vor fi disponibile începând cu luna aprilie.

Potrivit prevederilor legale, persoanele cu dizabilități grave vor primi 12 tichete pe an, în timp ce cele cu dizabilități accentuate vor beneficia de șase tichete. Acestea pot fi folosite pentru terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de specificul fiecărei dizabilități.

Valoarea tichetelor va fi stabilită și actualizată anual prin hotărâre de Guvern și va fi suportată integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau din surse externe nerambursabile.

Această inițiativă reprezintă un pas esențial pentru implementarea prevederilor Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, consolidând angajamentul autorităților publice de a recunoaște și incluziona sportul ca mijloc de recuperare pentru persoanele cu dizabilități.