Amendament privind impozitarea progresivă a pensiilor speciale cu până la 95%, depus de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman

Liderii PNL a celor două Camere au depus, miercuri, un amendament privind impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% şi până la 95%.

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, spune că decizia a fost luată îăn contextul crizei create de coronavirus. Acesta susține că din economiile rezultate ar putea fi cumpărate echipamente și materiale sanitare pentru spitale.

‘”Este vremea solidarităţii şi a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum atât de multă nevoie’, a spus Roman.

Despre tăierea pensiilor speciale a vorbit la finele săptămânii trecute și Alfred Simonis, liderul Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților. De asemenea, acesta a spus că pensiile speciale pe care le iau parlamentarii și alte categorii favorizate ar putea fi reduse pentru a se asigura necesarul cu care cadrele medicale să lupte cu coronavirusul.

Liberalul Roman a luat însă primul inițiativa, depunând un amendament la OUG 29/2020, alături de colegul său de partid liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu.

Aceștia au cerut concret impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2001-4.000 de lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4.001-7.000 de lei şi cu 95% a pensiilor speciale care depăşesc cuantumul de 7.000 de lei.

Printre persoanele impozitate vor fi parlamentarii și funcționarii din parlament, magistraţii şi personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcţionarii Curţii de Conturi, Avocatul Poporului, personalul navigant și personalul diplomatic.

Nu sunt incluși în acest proiect de impozitare progresivă polițiștii și militarii.

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane.

Cei mai mulţi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei.

Ținând cont de faptul că lideri ai celor două mari partide din România au susținut impozitarea pensiilor speciale, cel mai probabil amendamentul se va aproba. Rămâne de văzut când va fi votat.

Până atunci, reamintim că în România, în acet moment sunt raporatete 2.460 de cazuri de contaminare cu COVID-19., 85 de oameni decedați, dar și 252 de pacienți vindecați.

sursa