Fostul premier Emil Boc, acum primar în Cluj-Napoca, a explicat vineri, pentru B1 TV, că Guvernul Cîțu nu putea elimina sporurile nejustificate prin Ordonanță de Urgență deoarece Constituția nu permite acest lucru. Boc a spus că rămâne ca Ministerul Muncii să vină în Parlament cu un proiect de lege în acest sens.
Primarul din Cluj-Napoca a vorbit apoi despre sprijinul pe care atât fostul Guvernul Orban, cât și Guvernul Cîțu l-au acordat sectorului HoReCa. În schimb, a recomandat ca „structurile birocratice de sub Guvern să fie mult mai operative în acordarea acestor forme de sprijin”. Boc a mai ținut să precizeze că, și cu acest ajutor, industria HoReCa e extrem de afectată din cauza pandemiei: „Din păcate, perpetarea situației duce la cronicizare”.
Emil Boc, despre modul în care pot fi eliminate anumite sporuri
Fostul prim-ministru a spus că eliminarea sporurilor care nu se mai justifică nu putea fi făcută prin Ordonanță de Urgență, după cum a declarat și actualul premier, Florin Cîțu, așa că rămâne ca Ministerul Muncii să vină cu un proiect de lege de modificare a Legii salarizării, care să fie trecut prin Parlament.
„Eu cred că premierul Cîțu a lămurit parțial problema. A spus că, din nefericire, aceste sporuri nu pot fi eliminate prin OUG, ci doar prin lege, iar legea care stabilește aceste sporuri este Legea salarizării unitare. Așa am făcut și noi în 2011. A spus că Ministerul Muncii pregătește un proiect în acest sens care va reașeza, atenție la nuanțe, că acesta e termenul corect: reașezarea sporurilor din sistemul bugetar, care să le lege evident de performanță.
Sunt câteva situații în care poate acestea se justfică. Trebuie eliminate, restructurate în alte domenii. Acum, mingea e în terenul Ministerului Muncii, care trebuie să vină cu acest proiect și numai după ce va fi adoptat de Parlament va avea impact bugetar anul acesta dacă legea se va adopta cât mai repede cu putință. Prin OUG nu putem, că nu ne permite textul Constituției”, a declarat Emil Boc