„Am avut în această dimineață o întâlnire cu activistul de mediu și unul dintre jurnaliștii agresați într-o pădure din Suceava săptămâna trecută. E clar că nu putem lăsa lucrurile așa, nu putem tolera violența în nicio situație. Autoritățile trebuie să își facă treaba și să se asigure că cetățenii români sunt în siguranță, iar cei care greșesc trebuie să plătească!
În urma discuției de astăzi, am stabilit că SUMAL-ul, acel sistem de urmărire a lemnului tăiat, trebuie îmbunătățit astfel încât să asigure eficiență și transparență totală. Prin urmare, va fi format un grup de lucru la ministerul Mediului, iar reprezentanții ONG-urilor vor lua parte la tot procesul”, a scris premierul Florin Cîțu, pe Facebook.
Pe 16 septembrie, activistul de mediu Tiberiu Boşutar și jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu au fost bătuți de mai mulți invidizi, într-o pădure din județul Suceava, când filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România.
„Erau vreo 15 inși, nouă ni se păreau 20, că eram sub imperiul șocului, care s-au năpustit asupra noastră cu topoare și cu bâte. Ne-au spus ”opriți camera!”. (…) Să ataci cu tentativă de omor, în 2021, oameni care fac filme și activiști de mediu înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme dacă-ți asumi un așa act”, a povestit Dragolea.
Zeci de ONG-uri au cerut o anchetă transparentă în acest caz: „Considerăm că acest tip de atacuri care, uneori, se soldează chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, denotă incapacitatea statului de a lua măsuri în combaterea fenomenului de tăieri ilegale şi, mai grav, denotă eşecul autorităţilor statului român în mandatul esenţial de protejare a vieţii cetăţenilor”.
Ramona Chiriac, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat că autoritățile române trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei: „Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria”.